Jadłospis
15.04.2024 – 19.04.2024
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
15.04.2024 poniedziałek | Pieczywo – bułeczka mini, ¼ bułki grahamki, masło, pasta z tuńczyka w sosie własnym, jajka szczypiorku i majonezu serek mozarella mini, sałatka roszponka i ogórek zielony, kakao, herbatka owocowa ½ banana 1,3,4,7 | Zupa fasolowa z mięsem, ziemniakami i zieloną pietruszką naleśnik, ser biały i dżem truskawkowy niskosłodzony herbata z cytryną 1,3,7,9 | Sok pomarańczowy Grand i chałka drożdżowa 1 |
kcal | 566 | 638 | 191 |
16.04.2024 wtorek | Zupa mleczna z płatkami jaglanymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, serek Capresi, sałatka lodowa i papryka czerwona herbatka owocowa ¼ gruszki 1,6,7,8 | Zupa pomidorowa z kaszą jęczmienną i zieloną pietruszką, filet z kurczaka panierowany – z pieca, frytki z ketchupem łagodnym Pudliszki, surówka z marchwi i jabłka z jogurtem greckim kompot wieloowocowy 1,3,7,9 | Serek waniliowy świeżuch, wafle mini i ¼ kiwi 1,7 |
kcal | 545 | 616 | 194 |
17.04.2024 środa | Pieczywo- wek, chleb graham, masło, kiełbaski z szynki na gorąco, ketchup łagodny Pudliszki, ogórek zielony i żółta papryka herbata z cytryną marchew 1,6,7 | Żurek śląski zabielany, z jajkiem gotowanym, ziemniakami i zieloną pietruszką pierogi leniwe z masłem i cukrem, brzoskwinia w syropie kompot wiśniowy 1,3,7,9 | Budyń malinowy, pałeczka kukurydziana i ½ banana 1,7 |
kcal | 581 | 602 | 199 |
18.04.2024 czwartek | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, ½ jajko gotowane, ser żółty gouda, pomidor mały i sałatka lodowa herbatka malinowa ¼ jabłka 1,3,7,8 | Zupa jarzynowa z makaronem kuleczki i zieloną pietruszką, udziec cielęcy w sosie własnym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, sałatka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny i oliwy z oliwek kompot z czarnej porzeczki 1,7,9 | Chleb z masłem, szynka -kurczak gotowany, czerwona papryka i ogórek zielony herbata z cytryną 1,6,7 |
kcal | 514 | 571 | 194 |
19.04.2024 piątek | Pieczywo- graham i chleb pasterski, masło, serek twarożkowy z jogurtem greckim i szczypiorkiem, dżem truskawkowy niskosłodzony, czerwona papryka kakao, herbatka owocowa ½ banana 1,7 | Krem brokułowy z grzankami razowymi i zieloną pietruszką, filet z okonia nilowego w sosie jogurtowym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, marchew mini na parze kompot wieloowocowy 1,4,7,9 | ½ pizzy z serem, herbatka malinowa i marchew 1,7 |
kcal | 505 | 569 | 225 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA