Jadłospis
02.12.2024 – 06.12.2024
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
02.12.2024 poniedziałek | Pieczywo – bułeczka mini, ¼ bułki grahamki, masło, filet z makreli w pomidorach serek niteczki białe, ( dżem truskawkowy) ogórek zielony, kakao, herbatka owocowa ½ banana 1,4,7 | Żurek śląski zabielany (bez zabielania) na wywarze warzywnym z mięsem wieprzowym, ziemniakami i natką pietruszki jabłko w cieście naleśnikowym ( na wodzie) z cukrem pudrem, herbata z cytryną 1,3,7,9 | ½ pizzy z serem, ketchup łagodny Pudliszki, ( bułeczka mini szynka wp) herbatka owocowa i słupek marchwi do chrupania 1,7 |
kcal | 509 | 604 | 225 |
03.12.2024 wtorek | Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, dżem truskawkowy niskosłodzony roszponka i pomidor mały herbatka malinowa ¼ jabłka 1,6,7,8 | Zupa pomidorowa zabielana (bez zabielania) na wywarze warzywno- drobiowym z ryżem brązowym i natką pietruszki, mięso z udka kurczaka w sosie własnym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, ( ziemniak z wody) mizeria z ogórków zielonych z koperkiem i jogurtem greckim (oliwą z oliwek) kompot wieloowocowy 1,7,9 | Danonek mega, (jogurt Vege) suchy wafel mini, ¼ gruszki 1,7 |
kcal | 540 | 610 | 127 |
04.12.2024 środa | Pieczywo- wek, chleb graham, masło, kiełbaski z szynki na gorąco, ketchup łagodny Pudliszki, żółta papryka i ogórek kiszony herbata z cytryną marchew do chrupania 1,6,7 | Zupa koperkowa zabielana, (bez zabielania) na wywarze warzywnym i maśle klarowanym, z jajkiem gotowanym, ( jajko przepiórcze, polędwica wp) z ziemniakami, pierogi leniwe ( pierogi z jagodami) masłem klarowanym i cukrem ½ banana kompot wiśniowy 1,3,7,9 | Budyń malinowy, ( budyń na wodzie) pałeczka kukurydziana i ¼ jabłka 1,7 |
kcal | 581 | 608 | 160 |
05.12.2024 czwartek | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, ½ jajko gotowane, ( jajko przepiórcze kiełbaska z szynki) ser żółty gouda, ( dżem truskawkowy) czerwona papryka i ogórek zielony herbatka malinowa ¼ jabłka 1,3,7 | Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym z makaronem gwiazdki i natką pietruszki, kotlecik mielony wieprzowo- cielęcy, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, ( ziemniak z wody), kiszona kapusta duszona z cebulą i oliwą z oliwek kompot wieloowocowy 1,3,7,9 | Chleb z masłem, szynka -kurczak gotowany, sałatka roszponka i pomidor mały herbata z cytryną 1,6,7 |
kcal | 514 | 614 | 194 |
06.12.2024 piątek | Pieczywo- graham i chleb pszenno-żytni, (wek) masło, serek twarożkowy z jogurtem greckim i szczypiorkiem, ( szynka drobiowa) dżem truskawkowy niskosłodzony, roszponka i żółta papryka kakao, herbatka owocowa ½ banana 1,7 | Zupa Shreka na wywarze warzywnym i maśle klarowanym z grzankami razowymi i natką pietruszki, filet z okonia w sosie jogurtowym, ( rybka na masełku klarowanym) ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) bukiet warzyw na parze kompot z czarnej porzeczki 1,4,7,9 | Soczek jabłkowy Cymes i batonik kakaowy Satino ( pałeczka kukurydziana) 1,7 |
kcal | 505 | 569 | 255 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA