Jadłospis

23.06.2025 – 27.06.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
23.06.2025
poniedziałek
Pieczywo-
bułeczka mini
i ¼ bułki grahamki
masło,
tuńczyk w sosie własnym
serek mozarella mini,
(dżem truskawkowy)
ogórek zielony
i żółta papryka
kakao
herbatka owocowa
¼ kiwi
1,4,7
Zupa Shreka
na wywarze warzywnym
z mięsem wieprzowym,
grzankami razowymi
i natką pietruszki
makaron spaghetti
z mięsem wieprzowym
i sosem pomidorowym
kompot agrestowy
1,3,7,9

½ pączka
z dżemem niskosłodzonym,
(bułeczka mini)
herbata z cytryną
i marchew
do chrupania
1,7
kcal557543232
24.06.2025
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi,
pieczywo- wek,
graham z ziarnami,
masło,
kabanos w/p,
serek niteczki białe
(dżem truskawkowy)
sałatka lodowa
i pomidor
herbatka owocowa
¼ gruszki
1,6,7,8
Rosół warzywno-drobiowy
z makaronem nitki Lubella
i natką pietruszki
mięso z uda królika w sosie majerankowym
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
(ziemniak z wody)
surówka
z kapusty pekińskiej,
marchwi, jabłka,
cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Rogaliczek krucho-drożdżowy
z czekoladą
(suchy wafel pełnoziarnisty)
i sok pomarańczowy Wosana
1,7
kcal475562187
25.06.2025
środa
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
(wek), masło,
pastą z jaj
i szczypiorku
z majonezem,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
żółta papryka
i sałatka lodowa
kawa z mlekiem
herbatka malinowa
słupek marchwi
1,3,7
-ANANASY-
Zupa kalafiorowa
na wywarze warzywnym
z mięsem drobiowym,
ziemniakami
i natką pietruszki,
kluski na parze
z musem truskawkowym,
( makaron świderki)
polane masłem klarowanym
kompot agrestowy
1,3,7,9
Galaretka pomarańczowa
i truskawki
kcal481595148
26.06.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami jaglanymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
polędwica drobiowa,
serek niteczki wędzone
(dżem truskawkowy)
żółta papryka
i ogórek zielony
herbatka owocowa
1,6,7,8
Krem z dyni na wywarze warzywno-drobiowym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki,
gulasz z udźca indyka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
sałatka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli
i oliwy z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
½ pizzy z serem,
ketchup łagodny Pudliszki,
(bułeczka mini)
herbata z cytryną
i słupek marchwi do chrupania
1,7
kcal537598225
27.06.2025
piątek
Pieczywo mieszane-
chleb graham,
wek i ¼ rogala
masło,
ser żółty gouda,
(polędwica drobiowa)
czerwona papryka
kakao,
herbatka owocowa
¼ jabłka
1,7
Krupnik zabielony
( bez zabielenia)
na wywarze
warzywnym i wędzonce
z natką pietruszki,
filet z okonia nilowego
panierowany- z pieca,
( bez jajka)
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody)
buraczki czerwone tarte
kompot agrestowy
1,3,4,7,9
Soczek Kubuś
kcal506618135

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA