Jadłospis

02.12.2024 – 06.12.2024

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
02.12.2024
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki,
masło,
filet z makreli
w pomidorach
serek niteczki białe,
( dżem truskawkowy)
ogórek zielony,
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,4,7
Żurek śląski zabielany
(bez zabielania)
na wywarze warzywnym
z mięsem wieprzowym,
ziemniakami
i natką pietruszki
jabłko w cieście
naleśnikowym
( na wodzie)
z cukrem pudrem,
herbata z cytryną
1,3,7,9
½ pizzy z serem,
ketchup łagodny
Pudliszki,
( bułeczka mini szynka wp)
herbatka owocowa
i słupek marchwi
do chrupania
1,7
kcal509604225
03.12.2024
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
dżem truskawkowy niskosłodzony
roszponka
i pomidor mały
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,6,7,8

Zupa pomidorowa zabielana
(bez zabielania)
na wywarze warzywno- drobiowym
z ryżem brązowym
i natką pietruszki,
mięso z udka kurczaka
w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody)
mizeria z ogórków
zielonych z koperkiem
i jogurtem greckim
(oliwą z oliwek)
kompot wieloowocowy
1,7,9
Danonek mega,
(jogurt Vege)
suchy wafel mini,
¼ gruszki
1,7
kcal540610127
04.12.2024
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny
Pudliszki,
żółta papryka
i ogórek kiszony
herbata z cytryną
marchew do chrupania
1,6,7
Zupa koperkowa zabielana,
(bez zabielania)
na wywarze warzywnym
i maśle klarowanym,
z jajkiem gotowanym,
( jajko przepiórcze,
polędwica wp)
z ziemniakami,
pierogi leniwe
( pierogi z jagodami)
masłem klarowanym
i cukrem
½ banana
kompot wiśniowy
1,3,7,9
Budyń malinowy,
( budyń na wodzie)
pałeczka kukurydziana
i ¼ jabłka
1,7
kcal581608160
05.12.2024
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
( jajko przepiórcze
kiełbaska z szynki)
ser żółty gouda,
( dżem truskawkowy)
czerwona papryka
i ogórek zielony
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7
Zupa jarzynowa
na wywarze drobiowym
z makaronem gwiazdki
i natką pietruszki,
kotlecik mielony
wieprzowo- cielęcy,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody),
kiszona kapusta duszona
z cebulą i oliwą z oliwek
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak gotowany,
sałatka roszponka
i pomidor mały
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514614194
06.12.2024
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pszenno-żytni,
(wek) masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
( szynka drobiowa)
dżem truskawkowy niskosłodzony,
roszponka
i żółta papryka
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7

Zupa Shreka
na wywarze warzywnym
i maśle klarowanym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki,
filet z okonia
w sosie jogurtowym,
( rybka na masełku klarowanym)
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
bukiet warzyw na parze
kompot z czarnej porzeczki
1,4,7,9
Soczek jabłkowy Cymes
i batonik kakaowy Satino
( pałeczka kukurydziana)
1,7
kcal505569255

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA