Jadłospis
22.04.2024 – 30.04.2024
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
22.04.2024 poniedziałek | Pieczywo- graham i chleb pasterski masło, pasta z fileta z makreli w oleju, sera białego, szczypiorku i jogurtu greckiego, dżem truskawkowy niskosłodzony, papryka zielona i pomidor mały kakao herbatka malinowa ¼ kiwi 1,4,7 | Kwaśnica z mięsem, ziemniakami i zieloną pietruszką makaron świderki pełnoziarnisty z musem truskawkowym polany masłem kompot z czarnej porzeczki 1,7,9, | ½ pączka z marmoladą niskosłodzoną, herbatka owoce leśne i marchew 1,7 |
kcal | 551 | 565 | 232 |
23.04.2024 wtorek | Zupa mleczna z płatkami jęczmienne, pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, serek biały, sałatka lodowa i pomidor herbatka owocowa ½ banana 1,6,7,8 | Rosół z makaronem nitki i zieloną pietruszką, fileta z indyka duszony w ziołach, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulą i oliwą z oliwek kompot z czarnej porzeczki 1,7,9 | Deser Bakuś czekoladowy, wafelek suchy i ¼ gruszki 1,7 |
kcal | 548 | 605 | 235 |
24.04.2024 środa | Pieczywo- graham i chleb pasterski, masło, pastą z jaj i szczypiorku z sosem majonezowym, dżem truskawkowy niskosłodzony, zielona papryka, kawa z mlekiem herbatka malinowa ¼ jabłka 1,3,7 | Zupa kalafiorowa z mięsem, ziemniakami i zieloną pietruszką, kluski na parze z musem truskawkowym, polane masłem, kompot wieloowocowy 1,3,7,9 | Galaretka truskawkowa i ½ banana 1 |
kcal | 481 | 595 | 150 |
25.04.2024 czwartek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, polędwica drobiowa, serek niteczki wędzone, ogórek zielony i czerwona papryka herbatka owocowa marchew 1,6,7,8 | Krem z dyni z grzankami razowymi i zieloną pietruszką, kotlecik mielony wieprzowo-cielęcy, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, kapusta kiszona duszona z cebulką i oliwą z oliwek kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9 | Sok jabłkowy Grand i pierniczki szkockie 1 |
kcal | 510 | 585 | 196 |
26.04.2024 piątek | Pieczywo mieszane- chleb graham, wek i ¼ rogala masło, ser żółty gouda, papryka zielona i pomidor, kakao herbatka malinowa ½ banana 1,7 | Zupa Shreka z grzankami razowymi i zieloną pietruszką, filet z okonia panierowany – z pieca ziemniaki puree ze szczypiorkiem, buraczki czerwone tarte kompot wieloowocowy 1,3,4,7,9 | ½ drożdżówki z serem białym, herbatka owocowa, marchew 1,7 |
kcal | 506 | 587 | 199 |
29.04.2024 poniedziałek | Pieczywo – bułeczka mini, ¼ bułki grahamki, masło, filet z makreli w pomidorach, serek niteczki wędzone, ogórek kiszony kakao, herbatka owocowa marchew 1,4,7 | Zupa brokułowa z mięsem, grzankami razowymi i zieloną pietruszką racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem herbata z cytryną 1,3,7,9 | Sok pomarańczowy Grand i ciasteczka pierniczki 1 |
kcal | 507 | 576 | 189 |
30.04.2024 wtorek | Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą, pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, ser żółty gouda czerwona papryka i ogórek kiszony herbatka owocowa 1,6,7,8 | Zupa pomidorowa z ryżem brązowym i zieloną pietruszką, mięso z udka kurczaka w sosie własnym ziemniaki puree ze szczypiorkiem, surówka z marchwi z jogurtem greckim kompot wieloowocowy 1,7,9 | Jogurt truskawkowy Bakoma Polskie smaki chrupki kukurydziane i ¼ jabłka 1,7 |
kcal | 537 | 610 | 167 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA