Jadłospis

22.04.2024 – 30.04.2024

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
22.04.2024
poniedziałek
Pieczywo- graham
i chleb pasterski
masło,
pasta z fileta z makreli
w oleju, sera białego,
szczypiorku
i jogurtu greckiego,
dżem truskawkowy
niskosłodzony,
papryka zielona
i pomidor mały
kakao
herbatka malinowa
¼ kiwi
1,4,7
Kwaśnica z mięsem,
ziemniakami
i zieloną pietruszką
makaron świderki
pełnoziarnisty
z musem truskawkowym
polany masłem
kompot z czarnej porzeczki
1,7,9,
½ pączka
z marmoladą
niskosłodzoną,
herbatka owoce leśne
i marchew
1,7
kcal551565232
23.04.2024
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmienne,
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
serek biały,
sałatka lodowa
i pomidor
herbatka owocowa
½ banana
1,6,7,8
Rosół z makaronem
nitki
i zieloną pietruszką,
fileta z indyka
duszony w ziołach,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty
czerwonej z jabłkiem,
cebulą
i oliwą z oliwek
kompot z czarnej porzeczki
1,7,9
Deser Bakuś
czekoladowy,
wafelek suchy
i ¼ gruszki
1,7
kcal548605235
24.04.2024
środa
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
masło, pastą z jaj
i szczypiorku
z sosem majonezowym,
dżem truskawkowy
niskosłodzony,
zielona papryka,
kawa z mlekiem
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7
Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,
kluski na parze
z musem truskawkowym,
polane masłem,
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Galaretka truskawkowa
i ½ banana
1
kcal481595150
25.04.2024
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami owsianymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
polędwica drobiowa,
serek niteczki wędzone,
ogórek zielony
i czerwona papryka
herbatka owocowa
marchew
1,6,7,8
Krem z dyni
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
kotlecik mielony
wieprzowo-cielęcy,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
kapusta kiszona duszona
z cebulką i oliwą z oliwek
kompot z czarnej porzeczki
1,3,7,9
Sok jabłkowy Grand
i pierniczki szkockie
1
kcal510585196
26.04.2024
piątek
Pieczywo mieszane-
chleb graham,
wek i ¼ rogala
masło,
ser żółty gouda,
papryka zielona
i pomidor,
kakao
herbatka malinowa
½ banana
1,7
Zupa Shreka
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
filet z okonia
panierowany – z pieca
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte
kompot wieloowocowy
1,3,4,7,9
½ drożdżówki
z serem białym,
herbatka owocowa,
marchew
1,7
kcal506587199
29.04.2024
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki, masło,
filet z makreli
w pomidorach,
serek niteczki wędzone,
ogórek kiszony
kakao,
herbatka owocowa
marchew
1,4,7
Zupa brokułowa
z mięsem,
grzankami razowymi
i zieloną pietruszką
racuchy drożdżowe
z jabłkiem
i cukrem pudrem
herbata z cytryną
1,3,7,9
Sok pomarańczowy Grand
i ciasteczka pierniczki
1
kcal507576189
30.04.2024
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą,
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
ser żółty gouda
czerwona papryka
i ogórek kiszony
herbatka owocowa
1,6,7,8
Zupa pomidorowa
z ryżem brązowym
i zieloną pietruszką,
mięso z udka kurczaka
w sosie własnym
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z marchwi
z jogurtem greckim
kompot wieloowocowy
1,7,9
Jogurt truskawkowy Bakoma
Polskie smaki
chrupki kukurydziane
i ¼ jabłka
1,7
kcal537610167

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA