Jadłospis

20.03.2023 – 24.03.2023

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
20.03.2023
poniedziałek
Pieczywo –graham,
chleb pasterski,
masło, masełko,
pasta z fileta z makreli
w oleju, jajka,
szczypiorku
i sosu majonezowego,
ser biały Capresi,
ogórek kiszony
kakao,
½ banana
1,3,4,7
Barszcz biały z mięsem,
ziemniakami
i majerankiem,
naleśnik z serem białym,
dżemem truskawkowym
niskosłodzonym,
herbata z cytryną
1,3,7,9
Sok pomarańczowy
i chałka drożdżowa
z posypką
1
kcal561612191
21.03.2023
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą,
pieczywo- wek,
graham z ziarnami,
masło, masełko,
szynka w/p,
serek niteczki białe,
ogórek kiszony,
herbatka owocowa
¼ jabłka
1,6,7,8
Zupa pomidorowa
z ryżem brązowym
i zieloną pietruszką,
duszone mięso
z udek kurczaka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z marchwi,
jabłka, selera,
orzechów włoskich
i jogurtu greckiego
kompot śliwkowy
1,7,9
Galaretka poziomkowa
i ½ banana
1
kcal580610150
22.03.2023
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło, masełko,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup Pudliszki
i ogórek kiszony
herbata z cytryną
marchew
1,6,7
Zupa koperkowa
zabielana z jajkiem
i ziemniakami
pierogi leniwe
z masłem i cukrem,
ananas
kompot z czarnej porzeczki
1,3,7,9
Jogurt odporność Bakoma,
ciasteczko Celpol
i ¼ jabłka
kcal581608223
23.03.2023
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło, masełko,
½ jajko gotowane,
ser żółty gouda,
pomidor mały
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7,8
Zupa jarzynowa
z makaronem szpecle
i zieloną pietruszką,
sznycelek w/p- cielęcy,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z kapusty kiszonej,
marchwi, jabłka,
cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot z czerwonej porzeczki
1,3,7,9
Chleb
z masełkiem,
szynka -kurczak gotowany
i ogórek kiszony
herbata z cytryną
marchew
1,6
kcal514614194
24.03.2023
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
masło, masełko,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
kakao,
½ banana
1,7
Zupa Shreka
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
pulpety rybne,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte
kompot agrestowy
1,4,7,9
Pizza z serem,
ketchup łagodny
Pudliszki,
herbatka owocowa
i marchew
1,7
kcal505615225

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA