Jadłospis

10.06.2024 – 14.06.2024

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
10.06.2024
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki,
masło,
filet z makreli
w pomidorach
serek niteczki,
ogórek zielony
i żółta papryka,
kakao,
herbatka owocowa
¼ kiwi
1,4,7
Krem z soczewicy
z mięsem,
grzankami razowymi
i zieloną pietruszką
naleśnik,
ser biały
i dżem truskawkowy
niskosłodzony
herbata z cytryną
1,3,7,9
Sok jabłkowy Grand
i Sante ciasteczka
zbożowe z morelą
1
kcal507638149
11.06.2024
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
dżem truskawkowy
niskosłodzony
sałatka roszponka
i zielona papryka,
herbatka owocowa
½ banana
1,6,7,8
-LODY-
Zupa pomidorowa
z ryżem brązowym
i zieloną pietruszką,
filet z kurczaka
panierowany- z pieca,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
sałatka z kapusty
pekińskiej, marchwi,
jabłka, cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Danonek mega,
pałeczka kukurydziana
i ¼ gruszki
1,7
kcal545572138
12.06.2024
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny Pudliszki,
zielona papryka
herbata z cytryną
marchew
1,6,7
Zupa koperkowa
zabielona,
z jajkiem gotowanym,
i ziemniakami
pierogi leniwe
z masłem i cukrem,
truskawki
kompot wiśniowy
1,3,7,9
Budyń malinowy,
wafle wachlarze
i ¼ jabłka
1,7
kcal581608160
13.06.2024
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
ser żółty gouda,
pomidor mały
i sałatka lodowa
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7,8
Zupa jarzynowa
z makaronem gwiazdki
i zieloną pietruszką,
cielęcina w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty czerwonej,
jabłka, cebuli
i oliwy z oliwek
kompot z czarnej porzeczki
1,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak gotowany,
żółta papryka
i ogórek zielony
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514600194
14.06.2024
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
dżem truskawkowy
niskosłodzony,
zielona papryka
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Zupa brokułowa
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
filet z okonia nilowego
w sosie jogurtowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
marchew mini na parze
kompot wieloowocowy
1,4,7,9
Babka ucierana
i sok pomarańczowy Grand
1
kcal505569279

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA