Jadłospis
20.03.2023 – 24.03.2023
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
20.03.2023 poniedziałek | Pieczywo –graham, chleb pasterski, masło, masełko, pasta z fileta z makreli w oleju, jajka, szczypiorku i sosu majonezowego, ser biały Capresi, ogórek kiszony kakao, ½ banana 1,3,4,7 | Barszcz biały z mięsem, ziemniakami i majerankiem, naleśnik z serem białym, dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata z cytryną 1,3,7,9 | Sok pomarańczowy i chałka drożdżowa z posypką 1 |
kcal | 561 | 612 | 191 |
21.03.2023 wtorek | Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą, pieczywo- wek, graham z ziarnami, masło, masełko, szynka w/p, serek niteczki białe, ogórek kiszony, herbatka owocowa ¼ jabłka 1,6,7,8 | Zupa pomidorowa z ryżem brązowym i zieloną pietruszką, duszone mięso z udek kurczaka, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, surówka z marchwi, jabłka, selera, orzechów włoskich i jogurtu greckiego kompot śliwkowy 1,7,9 | Galaretka poziomkowa i ½ banana 1 |
kcal | 580 | 610 | 150 |
22.03.2023 środa | Pieczywo- wek, chleb graham, masło, masełko, kiełbaski z szynki na gorąco, ketchup Pudliszki i ogórek kiszony herbata z cytryną marchew 1,6,7 | Zupa koperkowa zabielana z jajkiem i ziemniakami pierogi leniwe z masłem i cukrem, ananas kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9 | Jogurt odporność Bakoma, ciasteczko Celpol i ¼ jabłka |
kcal | 581 | 608 | 223 |
23.03.2023 czwartek | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, masełko, ½ jajko gotowane, ser żółty gouda, pomidor mały herbatka malinowa ¼ jabłka 1,3,7,8 | Zupa jarzynowa z makaronem szpecle i zieloną pietruszką, sznycelek w/p- cielęcy, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, surówka z kapusty kiszonej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny i oliwy z oliwek kompot z czerwonej porzeczki 1,3,7,9 | Chleb z masełkiem, szynka -kurczak gotowany i ogórek kiszony herbata z cytryną marchew 1,6 |
kcal | 514 | 614 | 194 |
24.03.2023 piątek | Pieczywo- graham i chleb pasterski, masło, masełko, serek twarożkowy z jogurtem greckim i szczypiorkiem, dżem truskawkowy niskosłodzony, kakao, ½ banana 1,7 | Zupa Shreka z grzankami razowymi i zieloną pietruszką, pulpety rybne, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, buraczki czerwone tarte kompot agrestowy 1,4,7,9 | Pizza z serem, ketchup łagodny Pudliszki, herbatka owocowa i marchew 1,7 |
kcal | 505 | 615 | 225 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA