Jadłospis
12.04.2021 – 16.04.2021
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
12.04.2021 poniedziałek | Pieczywo- wek, pasztet z drobiu, serek biały niteczki, ogórek zielony, kawa zbożowa z mlekiem, herbatka owocowa ¼ jabłka 1,6,7 | Zupa brokułowa z mięsem, ziemniakami i zieloną pietruszką, makaron świderki z musem truskawkowym polany masłem, kompot z czarnej porzeczki 1,7,9 | Deser Bakuś waniliowo-śmietankowy, wafitki zbożowo- ryżowe, chipsy jabłkowe 1,7,12 |
kcal | 496 | 554 | 225 |
13.04.2021 wtorek | Zupa mleczna z kaszą manną pieczywo -wek, masełko, serek śmietankowy Piątnica, dżem truskawkowy niskosłodzony, pomidor malinowy, herbatka malinowa ¼ jabłka 1,7 | Rosół z makaronem nitki i zieloną pietruszką, mięso gotowane z kurczaka, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, buraczki czerwone tarte, kompot z czarnej porzeczki 1,7,9 | Soczek Tymbark i rurka kukurydziana alaska 1 |
kcal | 524 | 580 | 279 |
14.04.2021 środa | Bułeczka kajzerka, masełko, pastą z jaj i szczypiorku z sosem musztardowo-jogurtowym serek śmietankowy Piątnica, pomidor malinowy, kawa zbożowa z mlekiem, herbata owocowa ¼ jabłka 1,3,7,10 | Zupa kalafiorowa z mięsem, ziemniakami i zieloną pietruszką, jabłko w cieście naleśnikowym z cukrem pudrem, herbatka z cytryną 1,3,7,9 | Jogurt pitny odporność, ciasteczko lubisie, ½ banana 1,7 |
kcal | 456 | 604 | 151 |
15.04.2021 czwartek | Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą, pieczywo- wek, masełko, ½ jajko gotowane, serek biały nitka, papryka czerwona, herbatka malinowa ½ banana 1,3,7 | Zupa krem z dyni z grzankami razowymi i zieloną pietruszką, gulasz drobiowy, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, surówka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli i oliwy z oliwek kompot agrestowy 1,7,9 | Sok jabłkowy i ciastko pierniczek 1 |
kcal | 506 | 579 | 160 |
16.04.2021 piątek | Pieczywo mieszane- rogal, wek, masełko, ser żółty gouda, papryka czerwona kakao herbatka owocowa ½ banana 1,7 | Zupa ogórkowa z ryżem i zieloną pietruszką paluszki rybne z pieca ziemniaki puree ze szczypiorkiem, buraczki czerwone tarte, kompot wiśniowy 1,3,4,7,9 | Deser mleczny Bakoma, chrupki kukurydziane i chipsy jabłkowe 1,7,12 |
kcal | 480 | 538 | 232 |
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA