Jadłospis

17.01.2022 – 14.01.2022

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
17.01.2022
poniedziałek
Pieczywo- chleb,
chleb graham,
masło, masełko,
pasta z fileta z makreli w oleju, jajka, szczypiorku
i sosu majonezowego,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
ogórek zielony,
kakao
herbata malinowa
½ banana
1,3,4,7
Zupa fasolowa
z ziemniakami, mięsem
i zieloną pietruszką
jabłko w cieście naleśnikowym
i cukrem pudrem,
herbata z cytryną
1,3,7,9
½ drożdżówki ciętej z serem, herbatka owocowa
i marchew
1,7
kcal560620199
18.01.2022
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami owsianymi i żurawiną
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło, masełko,
szynka wieprzowa,
serek niteczki,
ogórek kiszony
herbatka malinowa
¼ gruszki
1,6,7,8,12
Rosół z makaronem
nitki -z jaj przepiórczych
i zieloną pietruszką,
naggetsy z kurczaka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z marchwi,
jabłka, selera,
orzechów włoskich
i jogurtu greckiego
kompot z czerwonej porzeczki
1,3,7,9
Galaretka poziomkowa
i ananas
kcal532558109
19.01.2022
środa
Chleb mieszany
i chleb graham, masło, masełko,
pastą z jaj
i szczypiorku
z sosem jogurtowo-majonezowym,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
papryka żółta,
kawa z mlekiem,
herbata z cytryną
marchew
1,3,7
Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,
kluski na parze
z musem truskawkowym, polane masłem,
kompot z czarnej porzeczki
1,3,7,9
Serek waniliowy, wafitki zbożowo-ryżowe
i ½ banana
1,7
kcal494614245
20.01.2022
czwartek
Zupa mleczna
z kaszką manną,
pieczywo- wek,
chleb z ziarnami,
masło, masełko,
szynka drobiowa,
mozzarella mini,
ogórek kiszony,
herbatka owocowa
¼ kiwi
1,6,7,8
Krem z dyni
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
cielęcina w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli,
i oliwy z oliwek
kompot śliwkowy
1,7,9
Babka ucierana
i sok jabłkowy
1
kcal533579279
21.01.2022
piątek
Pieczywo mieszane-
rogal, wek
i chleb graham,
masło, masełko,
ser żółty gouda,
papryka czerwona,
kakao
herbatka malinowa
½ banana
1,7
Zupa ogórkowa
z ryżem brązowym
i zieloną pietruszką,
filet zębacza w sosie tymiankowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte,
kompot wiśniowy
1,4,7,9
Pizza z serem, ketchup łagodny Pudliszki,
herbata owocowa i marchew
1,7
kcal480546225

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA