Jadłospis

24.06.2024 – 28.06.2024

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
24.06.2024
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki,
masło,
tuńczyk w sosie
własnym,
serek niteczki,
ogórek zielony
i żółta papryka,
kakao,
herbatka owocowa
1,4,7
Kwaśnica z mięsem,
ziemniakami
i zieloną pietruszką
jabłko w cieście
naleśnikowym
z cukrem pudrem
herbata z cytryną
1,3,7,9
Sok pomarańczowy
Grand
i chałka drożdżowa
1
kcal557554191
25.06.2024
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
dżem truskawkowy
niskosłodzony
sałatka lodowa
i zielona papryka,
herbatka owocowa
1,6,7,8
-LODY-
Zupa pomidorowa
z ryżem brązowym
i zieloną pietruszką,
filet z kurczaka
panierowany- z pieca,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
mizeria z ogórków
zielonych z koperkiem
i jogurtem greckim
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Kisiel malinowy,
pałeczki kukurydziane
i ¼ jabłka
1
kcal540604166
26.06.2024
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny
Pudliszki,
żółta papryka
herbata z cytryną
marchew
1,6,7
Barszcz czerwony
zabielony,
z jajkiem gotowanym,
ziemniakami i koperkiem
pierogi leniwe
z masłem i cukrem,
arbuz
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Soczek owocowy
i ciastka krakersy
1
kcal581612149
27.06.2024
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami owsianymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
ser żółty gouda,
pomidor mały
i roszponka
herbatka malinowa
1,3,7,8
Zupa jarzynowa
z makaronem kuleczki
i zieloną pietruszką,
mięso z uda królika
w sosie majerankowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty
pekińskiej, marchwi,
jabłka, cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot malinowy
1,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak
gotowany,
żółta papryka
i ogórek zielony
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514592194
28.06.2024
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
dżem truskawkowy
niskosłodzony,
żółta papryka
kakao,
herbatka owocowa
¼ jabłka
1,7
Zupa Shreka
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
filet z miruny
panierowany – z pieca,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte
kompot wieloowocowy
1,3,4,7,9
Soczek owocowy
i rurka kukurydziana
alaska
1,7
kcal505587174

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA