Jadłospis

27.06.2022 – 30.06.2022

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
27.06.2022
poniedziałek
Pieczywo- chleb,
chleb graham,
masło, masełko,
pasta z fileta z makreli
w oleju, szczypiorku,
sera białego,
i jogurtu naturalnego,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
i papryka zielona,
kakao
herbata owocowa
1,4,7
Barszcz czerwony
zabielany z jajkiem,
ziemniakami i koperkiem
makaron pełnoziarnisty
z musem truskawkowym,
masłem i cukrem,
kompot z czarnej porzeczki
1,3,7,9
Serek waniliowy, wafelki suche
i ¼ jabłka
1,7
kcal553610194
28.06.2022
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jaglanymi,
pieczywo- wek,
graham z ziarnami,
masło, masełko,
szynka w/p,
serek mozzarella
i ogórek zielony,
herbatka malinowa
1,6,7,8
Zupa pomidorowa
z ryżem brązowym
i zieloną pietruszką,
filet z kurczaka
panierowany,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka kiszonego, cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot wiśniowy
1,3,7,9
Sok jabłkowy Grand
i biszkopty
1
kcal574572137
29.06.2022
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło, masełko,
szynka drobiowa, serek niteczki
pomidor mały,
kawa zbożowa
z mlekiem
herbata owocowa
1,6,7
Krem brokułowy
z grzankami razowymi
i i zieloną pietruszką
pierogi leniwe
z masłem i cukrem,
kompot truskawkowy
soczek owocowy
1,3,7,9
Galaretka poziomkowa
i truskawki
kcal532612109
30.06.2022
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło, masełko,
½ jajko gotowane,
ser żółty gouda,
czerwona papryka,
herbatka malinowa
1,3,7,8
Zupa jarzynowa
z makaronem gwiazdki
i zieloną pietruszką,
gulasz z udźca indyka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli
i oliwy z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Sok Kubuś marchwiowy
kcal549597144

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA