Jadłospis

13.09.2021 – 17.09.2021

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
13.09.2021
poniedziałek
Pieczywo- chleb,
chleb graham,
masło, masełko,
pasta z fileta z makreli
w pomidorach,
sera białego, szczypiorku
i jogurtu naturalnego,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
ogórek zielony
i rzodkiewka,
kakao
herbata owocowa
¼ nektarynki
1,4,6,7
Zupa brokułowa
z mięsem,
grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
knedle z truskawkami, masłem i cukrem,
kompot z czarnej porzeczki
1,7,9
½ pizzy
z serem, ketchupem łagodnym Pudliszki
herbatka malinowa,
¼ jabłka
1,7
kcal551613225
14.09.2021
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło, masełko,
szynka konserwowa,
serek niteczki białe,
sałatka zielona, pomidor cherry,
żółta papryka,
herbatka malinowa
½ śliwki
1,6,7,8
Rosół z makaronem
nitki
i zieloną pietruszką,
naggetsy z kurczaka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
mizeria z ogórków zielonych z koperkiem
i jogurtem greckim
kompot wiśniowy
1,3,7,9
Tosty z masłem, serem żółtym, ziołami prowansalskimi
i ketchupem Pudliszki łagodnym, herbatka owocowa,
marchew
1,7
kcal548606281
15.09.2021
środa
Pieczywo-chleb mieszany
i chleb graham, masło, masełko,
pastą z jaj
i szczypiorku
z sosem jogurtowo-majonezowym,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
papryka zielona
i rzodkiewka,
kawa z mlekiem,
herbata z cytryną
marchew
1,3,7,8
Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,
kluski na parze
z musem truskawkowym, polane masłem,
kompot agrestowy
1,3,7,9
Danonek mega, wafitki zbożowo-ryżowe
i ¼ kiwi
1,7
kcal494614127
16.09.2021
czwartek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą,
pieczywo- wek,
chleb z ziarnami,
masło, masełko,
szynka drobiowa,
mozzarella mini,
sałatka zielona, papryka czerwona
i ogórek zielony,
herbatka owocowa
¼ kiwi
1,6,7,8

Zupa krem z dyni
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
cielęcina w sosie własnym
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli
i oliwy z oliwek
kompot śliwkowy
1,7,9
Budyń malinowy, pałeczki kukurydziane
i ¼ jabłka
1,7
kcal533579163
17.09.2021
piątek
Pieczywo mieszane-
rogal, wek
i chleb z ziarnami,
masło, masełko,
ser żółty gouda, pomidor cherry
i papryka zielona,
kakao
herbatka malinowa
½ banana
1,7,8

Zupa ogórkowa
z ryżem
i zieloną pietruszką,
paluszki rybne -z pieca
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte,
kompot wiśniowy
1,3,4,7,9
Babka ucierana
i sok jabłkowo- truskawkowy
1
kcal480618279

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA