Jadłospis

19.02.2024 – 23.02.2024

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
19.02.2024
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki, masło,
filet z makreli
w pomidorach,
serek niteczki wędzone,
papryka czerwona
i ogórek kiszony,
kakao,
herbatka owocowa
¼ jabłka
1,4,7
Zupa fasolowa z mięsem,
ziemniakami
i majerankiem
ryż paraboliczny
na mleku
z musem truskawkowym
polany masłem
kompot z czarnej porzeczki
1,7,9
½ pizzy z serem,
herbatka owocowa,
marchew
1,7
kcal507623225
20.02.2024
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą,
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
serek mozzarella mini,
sałatka lodowa
i pomidor mały
herbatka owocowa
½ banana
1,6,7,8
Rosół z makaronem
nitki
i zieloną pietruszką,
filet z kurczaka
w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z marchwi
i kiwi
z jogurtem greckim
kompot agrestowy
1,7,9
Jogurt truskawkowy,
pałeczka kukurydziana
i ¼ jabłka
1,7
kcal540578144
21.02.2024
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny Pudliszki,
ogórek kiszony
i żółta papryka
herbata z cytryną
marchew
1,6,7
Zupa koperkowa
zabielana,
z jajkiem gotowanym
i ziemniakami
pierogi leniwe
z masłem i cukrem,
½ banana
kompot z czerwonej porzeczki
1,3,7,9
Kisiel malinowy,
herbatniki petit
i ¼ gruszki
1,7
kcal581608166
22.02.2024
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
ser żółty gouda,
pomidor
i żółta papryka
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7,8


Krem z dyni
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
mięso z uda królika
w sosie majerankowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z kapusty pekińskiej,
marchwi, jabłka,
cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak gotowany,
czerwona papryka
i ogórek kiszony
herbata z cytryną
1,6
kcal514552194
23.02.2024
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
żółta papryka
i pomidor
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Zupa ogórkowa
z ryżem brązowym
i zieloną pietruszką,
filet z miruny
panierowany- z pieca,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte
kompot z czarnej porzeczki
1,3,4,7,9
Sok jabłkowy Grand
i ciasteczko lubisie
1,7
kcal505618170

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA