Jadłospis

14.07.2025 – 18.07.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
14.07.2025
poniedziałek
Pieczywo- graham,
chleb pasterski-
pszenno -żytni
masło,
filet z makreli
w pomidorach,
ser żółty gouda
(dżem truskawkowy)
pomidor
i żółta papryka
kakao
herbatka owoce leśne
¼ kiwi
1,4,7
Żurek śląski zabielany
(bez zabielania)
na wywarze warzywnym
z mięsem schabowym
z ziemniakami
i natką pietruszki
naleśnik,
ser biały
i dżem truskawkowy
niskosłodzony
herbata z cytryną
1,3,7,9

½ drożdżówki
z kruszonką
i sok jabłkowy Wosana
1,7
kcal519612224
15.07.2025
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką manną
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
serek niteczki białe
(dżem truskawkowy)
ogórek kiszony
i czerwona papryka
herbatka malinowa
¼ gruszki
( ¼ jabłka)
1,6,7,8
Zupa pomidorowa zabielana
(bez zabielenia)
na wywarze warzywnym
i wędzonce
z kaszą jęczmienną
i natką pietruszki
mięso z udka kurczaka
w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
(ziemniak z wody)
mizeria z ogórków
zielonych z koperkiem
i jogurtem greckim
( oliwa z oliwek)
kompot agrestowy
1,7,9
Jogurt z musem
truskawkowym,
(soczek owocowy)
wafitki kukurydziane
i borówki amerykańskie
1,7
kcal540604167
16.07.2025
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny Pudliszki,
żółta papryka
i ogórek zielony
herbata z cytryną
½ banana
mus owocowy
1,6,7
Zupa koperkowa zabielana,
(bez zabielania)
na wywarze warzywno-drobiowym
z jajkiem gotowanym,
(mięso z udka kurczaka)
i ziemniakami
pierogi leniwe
(pierogi z truskawkami)
polane masłem klarowanym
i cukrem
trójkąt arbuza
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Rogaliczki krucho- drożdżowe
z czekoladą
(wafitki kukurydziane)
i sok pomarańczowy Wosana
1,7
kcal581608187
17.07.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
(polędwica drobiowa)
ser żółty gouda,
(dżem truskawkowy)
roszponka
i pomidor
herbatka malinowa
¼ kiwi
1,3,7,8
Zupa jarzynowa
na wywarze
warzywno-drobiowym
z makaronem- kuleczki
i natką pietruszki,
gulasz cielęcy
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody),
sałatka z kapusty czerwonej jabłka, cebuli
i oliwy z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak gotowany,
ogórek zielony
i czerwona papryka
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514600194
18.07.2025
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pszenno-żytni,
masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
(polędwica drobiowa)
dżem truskawkowy niskosłodzony,
pomidor
i żółta papryka
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Zupa Shreka
na wywarze
warzywno-drobiowym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki
paluszki z sandacza
panierowane- z pieca
( bez jajka),
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
buraczki czerwone tarte
kompot agrestowy
1,3,4,7,9
Tosty z masłem
serem żółtym,
(bez seraz szynką
drobiową), ziołami prowansalskimi,
ketchup łagodny Pudliszki,
herbata malinowa,
słupek marchwi
do chrupania
1,7
kcal505587280

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA