Jadłospis
24.06.2024 – 28.06.2024
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
24.06.2024 poniedziałek | Pieczywo – bułeczka mini, ¼ bułki grahamki, masło, tuńczyk w sosie własnym, serek niteczki, ogórek zielony i żółta papryka, kakao, herbatka owocowa 1,4,7 | Kwaśnica z mięsem, ziemniakami i zieloną pietruszką jabłko w cieście naleśnikowym z cukrem pudrem herbata z cytryną 1,3,7,9 | Sok pomarańczowy Grand i chałka drożdżowa 1 |
kcal | 557 | 554 | 191 |
25.06.2024 wtorek | Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, dżem truskawkowy niskosłodzony sałatka lodowa i zielona papryka, herbatka owocowa 1,6,7,8 | -LODY- Zupa pomidorowa z ryżem brązowym i zieloną pietruszką, filet z kurczaka panierowany- z pieca, ziemniaki puree ze szczypiorkiem mizeria z ogórków zielonych z koperkiem i jogurtem greckim kompot wieloowocowy 1,3,7,9 | Kisiel malinowy, pałeczki kukurydziane i ¼ jabłka 1 |
kcal | 540 | 604 | 166 |
26.06.2024 środa | Pieczywo- wek, chleb graham, masło, kiełbaski z szynki na gorąco, ketchup łagodny Pudliszki, żółta papryka herbata z cytryną marchew 1,6,7 | Barszcz czerwony zabielony, z jajkiem gotowanym, ziemniakami i koperkiem pierogi leniwe z masłem i cukrem, arbuz kompot wieloowocowy 1,3,7,9 | Soczek owocowy i ciastka krakersy 1 |
kcal | 581 | 612 | 149 |
27.06.2024 czwartek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi, pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, ½ jajko gotowane, ser żółty gouda, pomidor mały i roszponka herbatka malinowa 1,3,7,8 | Zupa jarzynowa z makaronem kuleczki i zieloną pietruszką, mięso z uda królika w sosie majerankowym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, sałatka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny i oliwy z oliwek kompot malinowy 1,7,9 | Chleb z masłem, szynka -kurczak gotowany, żółta papryka i ogórek zielony herbata z cytryną 1,6,7 |
kcal | 514 | 592 | 194 |
28.06.2024 piątek | Pieczywo- graham i chleb pasterski, masło, serek twarożkowy z jogurtem greckim i szczypiorkiem, dżem truskawkowy niskosłodzony, żółta papryka kakao, herbatka owocowa ¼ jabłka 1,7 | Zupa Shreka z grzankami razowymi i zieloną pietruszką, filet z miruny panierowany – z pieca, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, buraczki czerwone tarte kompot wieloowocowy 1,3,4,7,9 | Soczek owocowy i rurka kukurydziana alaska 1,7 |
kcal | 505 | 587 | 174 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA