Jadłospis

25.09.2023 – 29.09.2023

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
25.09.2023
poniedziałek
Pieczywo- graham
i chleb pasterski
masło, masełko,
pasta z fileta z makreli
w oleju, jajka, szczypiorku
i majonezu,
mozarella mini,
pomidor mały
i rzodkiewka
kakao
herbatka owocowa
¼ jabłka
1,3,4,7
Barszcz biały
zabielony, z mięsem,
ziemniakami
i zielonym koperkiem,
naleśnik,
ser biały,
dżem truskawkowy
niskosłodzony,
herbata z cytryną
1,3,7,9
½ pizzy z serem,
ketchup łagodny
Pudliszki,
herbatka malinowa
marchew
1,7
kcal561612225
26.09.2023
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami owsianymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło, masełko,
szynka wieprzowa,
serek niteczki wędzone,
ogórek kiszony
i pomidor mały
herbatka malinowa
1,6,7,8
Rosół z makaronem
nitki
i zieloną pietruszką,
filet z indyka
duszony w ziołach,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
mizeria z ogórków zielonych
z koperkiem
i jogurtem greckim
kompot wieloowocowy
1,7,9
Deser mleczny,
chrupki kukurydziane
i śliwka
1,7
kcal548547194
27.09.2023
środa
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
masło, masełko,
pastą z jaj
i szczypiorku
z sosem majonezowym,
dżem truskawkowy
niskosłodzony,
sałatka zielona
i żółta papryka,
kawa z mlekiem
herbatka owocowa
marchew
1,3,7

Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,
kluski na parze
z musem truskawkowym,
polane masłem,
kompot agrestowo-
porzeczkowy
1,3,7,9
Kisiel malinowy,
herbatniki petit
i ½ banana
1
kcal481595210
28.09.2023
czwartek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło, masełko,
polędwica drobiowa,
serek niteczki białe,
ogórek zielony
i papryka czerwona
herbatka owocowa
i ¼ jabłka
1,6,7,8
Zupa brokułowa
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
mięso z uda królika
w sosie majerankowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z marchwi, ananasa
i jogurtu greckiego
kompot owocowy
1,7,9
Tosty z masłem,
serem żółtym,
ziołami prowansalskimi,
ketchup łagodny
Pudliszki,
herbata z cytryną
śliwka
1,7
kcal537571281
29.09.2023
piątek
Pieczywo mieszane-
chleb graham,
wek i ¼ rogala
masło, masełko,
ser żółty gouda,
sałatka lodowa,
pomidor mały,
kakao
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Krem z cukini
z groszkiem ptysiowym
i zieloną pietruszką,
filet z miruny
panierowany-z pieca,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte
kompot wieloowocowy
1,3,4,7,9
Sok pomarańczowy Grand
i chałka drożdżowa
1
kcal506587191

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA