Jadłospis
25.09.2023 – 29.09.2023
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
25.09.2023 poniedziałek | Pieczywo- graham i chleb pasterski masło, masełko, pasta z fileta z makreli w oleju, jajka, szczypiorku i majonezu, mozarella mini, pomidor mały i rzodkiewka kakao herbatka owocowa ¼ jabłka 1,3,4,7 | Barszcz biały zabielony, z mięsem, ziemniakami i zielonym koperkiem, naleśnik, ser biały, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną 1,3,7,9 | ½ pizzy z serem, ketchup łagodny Pudliszki, herbatka malinowa marchew 1,7 |
kcal | 561 | 612 | 225 |
26.09.2023 wtorek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, masełko, szynka wieprzowa, serek niteczki wędzone, ogórek kiszony i pomidor mały herbatka malinowa 1,6,7,8 | Rosół z makaronem nitki i zieloną pietruszką, filet z indyka duszony w ziołach, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, mizeria z ogórków zielonych z koperkiem i jogurtem greckim kompot wieloowocowy 1,7,9 | Deser mleczny, chrupki kukurydziane i śliwka 1,7 |
kcal | 548 | 547 | 194 |
27.09.2023 środa | Pieczywo- graham i chleb pasterski, masło, masełko, pastą z jaj i szczypiorku z sosem majonezowym, dżem truskawkowy niskosłodzony, sałatka zielona i żółta papryka, kawa z mlekiem herbatka owocowa marchew 1,3,7 | Zupa kalafiorowa z mięsem, ziemniakami i zieloną pietruszką, kluski na parze z musem truskawkowym, polane masłem, kompot agrestowo- porzeczkowy 1,3,7,9 | Kisiel malinowy, herbatniki petit i ½ banana 1 |
kcal | 481 | 595 | 210 |
28.09.2023 czwartek | Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, masełko, polędwica drobiowa, serek niteczki białe, ogórek zielony i papryka czerwona herbatka owocowa i ¼ jabłka 1,6,7,8 | Zupa brokułowa z grzankami razowymi i zieloną pietruszką, mięso z uda królika w sosie majerankowym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, surówka z marchwi, ananasa i jogurtu greckiego kompot owocowy 1,7,9 | Tosty z masłem, serem żółtym, ziołami prowansalskimi, ketchup łagodny Pudliszki, herbata z cytryną śliwka 1,7 |
kcal | 537 | 571 | 281 |
29.09.2023 piątek | Pieczywo mieszane- chleb graham, wek i ¼ rogala masło, masełko, ser żółty gouda, sałatka lodowa, pomidor mały, kakao herbatka owocowa ½ banana 1,7 | Krem z cukini z groszkiem ptysiowym i zieloną pietruszką, filet z miruny panierowany-z pieca, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, buraczki czerwone tarte kompot wieloowocowy 1,3,4,7,9 | Sok pomarańczowy Grand i chałka drożdżowa 1 |
kcal | 506 | 587 | 191 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA