Jadłospis

04.11.2024 – 08.11.2024

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
04.11.2024
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki,
masło,
ser żółty gouda,
(jajko przepiórcze),
dżem truskawkowy
niskosłodzony,
(dżem malinowy)
czerwona papryka
i ogórek zielony,
kakao,
herbatka owocowa
¼ jabłka
1,3,7
Krem z soczewicy
z grzankami razowymi
i mięsem gotowanym
schab,
i natką pietruszki
knedle z truskawkami
( knedle ze śliwką)
masłem i cukrem
kompot wiśniowy
1,3,7,9
Drożdżówka
z kruszonką- wyrób własny
– (bułeczka mini
z dżemem malinowym)
sok jabłkowy
1,3,7
kcal519612233
05.11.2024
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
serek niteczki wędzone
( dżem malinowy)
sałatka lodowa
i czerwona papryka
herbatka malinowa
¼ gruszki
1,6,7,8
Zupa pomidorowa
zabielana( bez zabielania-
oliwa z oliwek)
z kaszą jęczmienną
i natką pietruszki,
mięso z udka kurczaka
w sosie ziołowo-jogurtowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody)
bukiet kwiatowy
warzyw na parze
kompot śliwkowy
1,7,9
Galaretka malinowa
i ½ banana
1
kcal548559150
06.11.2024
środa
Pieczywo- graham,
½ bułeczki paluch,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny Pudliszki,
ogórek kiszony
i żółta papryka
herbata z cytryną
słupek marchwi
do chrupania
1,6,7
Zupa koperkowa zabielana,
( bez zabielania-
oliwa z oliwek)
z jajkiem gotowanym
( jajko przepiórcze-
mięso drobiowe),
z ziemniakami
pierogi leniwe
(pierogi z jagodami)
z masłem i cukrem
½ banana
kompot z czarnej porzeczki
1,3,7,9
Jogurt polski mlekovita truskawkowy
(jogurt vege),
pałeczki kukurydziane
i ¼ gruszki
1,7
kcal581608173
07.11.2024
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
(jajko przepiórcze-
szynka drobiowa)
ser żółty gouda,
(dżem malinowy)
pomidor mały
i żółta papryka
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7
Zupa jarzynowa
na wywarze drobiowym
z makaronem gwiazdki
i natką pietruszki,
gulasz z udźca indyka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
(ziemniak z wody)
sałatka z kapusty
czerwonej z jabłkiem, cebulą
i oliwą z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Chleb
z masłem,
szynka –kurczak gotowany,
czerwona papryka
i ogórek zielony
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514604194
08.11.2024
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
(wek), masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem, (szynka drobiowa)
dżem truskawkowy niskosłodzony,
(dżem malinowy) sałatka lodowa
i pomidor mały
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Zupa ogórkowa zabielana
( bez zabielania-
oliwa z oliwek)
z ryżem brązowym
i natką pietruszki,
paluszki z sandacza
panierowane –z pieca,
(jajko przepiórcze-
bez jajka)
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
buraczki czerwone tarte
kompot z czarnej porzeczki
1,3,4,7,9
½ pizzy z serem,
ketchup łagodny
Pudliszki,
(bułeczka mini
z dżemem malinowym)
herbatka malinowa
i słupek marchwi do chrupania
1,7
kcal505618225

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA