Jadłospis

15.04.2024 – 19.04.2024

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
15.04.2024
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki,
masło,
pasta z tuńczyka
w sosie własnym,
jajka szczypiorku
i majonezu
serek mozarella mini,
sałatka roszponka
i ogórek zielony,
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,3,4,7
Zupa fasolowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką
naleśnik,
ser biały
i dżem truskawkowy
niskosłodzony
herbata z cytryną
1,3,7,9
Sok pomarańczowy Grand
i chałka drożdżowa
1
kcal566638191
16.04.2024
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jaglanymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
serek Capresi,
sałatka lodowa
i papryka czerwona
herbatka owocowa
¼ gruszki
1,6,7,8
Zupa pomidorowa
z kaszą jęczmienną
i zieloną pietruszką,
filet z kurczaka panierowany
– z pieca,
frytki z ketchupem
łagodnym Pudliszki,
surówka z marchwi
i jabłka
z jogurtem greckim
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Serek waniliowy
świeżuch,
wafle mini
i ¼ kiwi
1,7
kcal545616194
17.04.2024
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny Pudliszki,
ogórek zielony
i żółta papryka
herbata z cytryną
marchew
1,6,7
Żurek śląski zabielany,
z jajkiem gotowanym,
ziemniakami
i zieloną pietruszką
pierogi leniwe
z masłem i cukrem,
brzoskwinia w syropie
kompot wiśniowy
1,3,7,9
Budyń malinowy,
pałeczka kukurydziana
i ½ banana
1,7
kcal581602199
18.04.2024
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
ser żółty gouda,
pomidor mały
i sałatka lodowa
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7,8
Zupa jarzynowa
z makaronem kuleczki
i zieloną pietruszką,
udziec cielęcy
w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
sałatka z kapusty
pekińskiej, marchwi,
jabłka, cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot z czarnej porzeczki
1,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak gotowany,
czerwona papryka
i ogórek zielony
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514571194
19.04.2024
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
czerwona papryka
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Krem brokułowy
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
filet z okonia nilowego
w sosie jogurtowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
marchew mini na parze
kompot wieloowocowy
1,4,7,9
½ pizzy z serem,
herbatka malinowa
i marchew
1,7
kcal505569225

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA