Jadłospis
04.11.2024 – 08.11.2024
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
04.11.2024 poniedziałek | Pieczywo – bułeczka mini, ¼ bułki grahamki, masło, ser żółty gouda, (jajko przepiórcze), dżem truskawkowy niskosłodzony, (dżem malinowy) czerwona papryka i ogórek zielony, kakao, herbatka owocowa ¼ jabłka 1,3,7 | Krem z soczewicy z grzankami razowymi i mięsem gotowanym schab, i natką pietruszki knedle z truskawkami ( knedle ze śliwką) masłem i cukrem kompot wiśniowy 1,3,7,9 | Drożdżówka z kruszonką- wyrób własny – (bułeczka mini z dżemem malinowym) sok jabłkowy 1,3,7 |
kcal | 519 | 612 | 233 |
05.11.2024 wtorek | Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, serek niteczki wędzone ( dżem malinowy) sałatka lodowa i czerwona papryka herbatka malinowa ¼ gruszki 1,6,7,8 | Zupa pomidorowa zabielana( bez zabielania- oliwa z oliwek) z kaszą jęczmienną i natką pietruszki, mięso z udka kurczaka w sosie ziołowo-jogurtowym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, ( ziemniak z wody) bukiet kwiatowy warzyw na parze kompot śliwkowy 1,7,9 | Galaretka malinowa i ½ banana 1 |
kcal | 548 | 559 | 150 |
06.11.2024 środa | Pieczywo- graham, ½ bułeczki paluch, masło, kiełbaski z szynki na gorąco, ketchup łagodny Pudliszki, ogórek kiszony i żółta papryka herbata z cytryną słupek marchwi do chrupania 1,6,7 | Zupa koperkowa zabielana, ( bez zabielania- oliwa z oliwek) z jajkiem gotowanym ( jajko przepiórcze- mięso drobiowe), z ziemniakami pierogi leniwe (pierogi z jagodami) z masłem i cukrem ½ banana kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9 | Jogurt polski mlekovita truskawkowy (jogurt vege), pałeczki kukurydziane i ¼ gruszki 1,7 |
kcal | 581 | 608 | 173 |
07.11.2024 czwartek | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, ½ jajko gotowane, (jajko przepiórcze- szynka drobiowa) ser żółty gouda, (dżem malinowy) pomidor mały i żółta papryka herbatka malinowa ¼ jabłka 1,3,7 | Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym z makaronem gwiazdki i natką pietruszki, gulasz z udźca indyka, ziemniaki puree ze szczypiorkiem (ziemniak z wody) sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulą i oliwą z oliwek kompot wieloowocowy 1,7,9 | Chleb z masłem, szynka –kurczak gotowany, czerwona papryka i ogórek zielony herbata z cytryną 1,6,7 |
kcal | 514 | 604 | 194 |
08.11.2024 piątek | Pieczywo- graham i chleb pasterski, (wek), masło, serek twarożkowy z jogurtem greckim i szczypiorkiem, (szynka drobiowa) dżem truskawkowy niskosłodzony, (dżem malinowy) sałatka lodowa i pomidor mały kakao, herbatka owocowa ½ banana 1,7 | Zupa ogórkowa zabielana ( bez zabielania- oliwa z oliwek) z ryżem brązowym i natką pietruszki, paluszki z sandacza panierowane –z pieca, (jajko przepiórcze- bez jajka) ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) buraczki czerwone tarte kompot z czarnej porzeczki 1,3,4,7,9 | ½ pizzy z serem, ketchup łagodny Pudliszki, (bułeczka mini z dżemem malinowym) herbatka malinowa i słupek marchwi do chrupania 1,7 |
kcal | 505 | 618 | 225 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA