Jadłospis
07.07.2025 – 11.07.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
07.07.2025 poniedziałek | Pieczywo – bułeczka mini, ¼ bułki grahamki, masło, pasta z tuńczyka w sosie własnym, jajka szczypiorku i majonezu,( tuńczyk) serek niteczki wędzone (dżem truskawkowy) ogórek zielony i żółta papryka, kakao, herbatka owocowa ¼ jabłka, 1,3,4,7 | Barszcz biały zabielany (bez zabielania) na wywarze warzywnm i mięsie schabowym z ziemniakami i natką pietruszki makaron spaghetti z mięsem wp i sosem pomidorowym kompot wieloowocowy 1,3,6,7,9 | Deser Bakuś (soczek owocowy), mini wafel suchy i ¼ gruszki 1,7 |
kcal | 566 | 543 | 235 |
08.07.2025 wtorek | Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą, pieczywo- wek, graham z ziarnami, masło, szynka w/p, mozarella mini (dżem truskawkowy) roszponka i czerwona papryka herbatka owocowa ¼ kiwi 1,6,7,8 | Rosół warzywno-drobiowy z makaronem nitki i natką pietruszki filet z indyka duszony w ziołach, frytki, surówka z marchwi, ananasa i jogurtu greckiego (oliwa z oliwek) kompot wieloowocowy 1,7,9 | Gofry -wyrób własny- i sok jabłkowy Wosana 1,3,7 |
kcal | 545 | 574 | 256 |
09.07.2025 środa | Pieczywo- graham i chleb pasterski, masło, pastą z jaj i szczypiorku z majonezem, ( szynka wp) dżem truskawkowy niskosłodzony ogórek zielony i roszponka kawa z mlekiem herbatka malinowa słupek marchwi do chrupania 1,3,7 | -Lód rożek truskawkowy- Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym i mięsie wp, z ziemniakami i natką pietruszki, kluski na parze z musem truskawkowym, ( makaron świderki) polane masłem klarowanym kompot agrestowy 1,3,7,9 | Galaretka malinowa i trójkącik arbuza |
kcal | 481 | 595 | 150 |
10.07.2025 czwartek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, polędwica drobiowa, serek biały Capresi (dżem truskawkowy) czerwona papryka i ogórek zielony herbatka owocowa i ¼ gruszki 1,6,7,8 | Krem z dyni na wywarze warzywno-drobiowym z grzankami razowymi i natką pietruszki, kotlecik mielony wp (bez jajka) ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) duszona kapusta kiszona z cebulą i oliwą z oliwek kompot wieloowocowy 1,3,7,9 | Pączusie serowe, (½ rogalika) herbatka z dzikiej róży słupek marchwi do chrupania 1,7 |
kcal | 510 | 607 | 156 |
11.07.2025 piątek | Pieczywo mieszane- chleb graham, wek i ¼ rogala masło, ser żółty gouda, (dżem truskawkowy) roszponka i pomidor kakao, herbatka owocowa ½ banana 1,7 | Zupa ogórkowa zabielana ( bez zabielenia) na wywarze warzywnym i wędzonce z ryżem brązowym i natką pietruszki, filet z łososia atlantyckiego na maśle klarowanym ziemniaki puree ze szczypiorkiem, ( ziemniak z wody) marchew mini na parze kompot wieloowocowy 1,3,4,7,9 | ½ pizzy z serem, ketchup łagodny Pudliszki (rogal) herbatka malinowa ¼ kiwi 1,7 |
kcal | 506 | 599 | 224 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA