Jadłospis

12.04.2021 – 16.04.2021

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
12.04.2021
poniedziałek
Pieczywo- wek,
pasztet z drobiu,
serek biały niteczki, ogórek zielony,
kawa zbożowa
z mlekiem,
herbatka owocowa
¼ jabłka
1,6,7

Zupa brokułowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,
makaron świderki
z musem truskawkowym polany masłem,
kompot z czarnej porzeczki
1,7,9
Deser Bakuś waniliowo-śmietankowy, wafitki
zbożowo- ryżowe,
chipsy jabłkowe
1,7,12
kcal496554225
13.04.2021
wtorek
Zupa mleczna
z kaszą manną
pieczywo -wek,
masełko,
serek śmietankowy Piątnica,
dżem truskawkowy niskosłodzony,
pomidor malinowy,
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,7

Rosół z makaronem
nitki
i zieloną pietruszką,
mięso gotowane
z kurczaka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte,
kompot z czarnej porzeczki
1,7,9
Soczek Tymbark
i rurka kukurydziana alaska
1
kcal524580279
14.04.2021
środa
Bułeczka kajzerka, masełko,
pastą z jaj
i szczypiorku
z sosem musztardowo-jogurtowym
serek śmietankowy Piątnica,
pomidor malinowy,
kawa zbożowa
z mlekiem,
herbata owocowa
¼ jabłka
1,3,7,10
Zupa kalafiorowa
z mięsem, ziemniakami
i zieloną pietruszką,
jabłko w cieście naleśnikowym
z cukrem pudrem,
herbatka z cytryną
1,3,7,9
Jogurt pitny odporność, ciasteczko lubisie,
½ banana
1,7
kcal456604151
15.04.2021
czwartek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą,
pieczywo- wek,
masełko,
½ jajko gotowane,
serek biały nitka,
papryka czerwona,
herbatka malinowa
½ banana
1,3,7

Zupa krem z dyni
z grzankami razowymi
i zieloną pietruszką,
gulasz drobiowy,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
surówka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli
i oliwy z oliwek
kompot agrestowy
1,7,9
Sok jabłkowy
i ciastko
pierniczek
1
kcal506579160
16.04.2021
piątek
Pieczywo mieszane-
rogal, wek,
masełko,
ser żółty gouda,
papryka czerwona
kakao
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Zupa ogórkowa
z ryżem
i zieloną pietruszką
paluszki rybne z pieca
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
buraczki czerwone tarte,
kompot wiśniowy
1,3,4,7,9
Deser mleczny Bakoma,
chrupki kukurydziane
i chipsy jabłkowe
1,7,12
kcal480538232
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA