Jadłospis
27.06.2022 – 30.06.2022
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
27.06.2022 poniedziałek | Pieczywo- chleb, chleb graham, masło, masełko, pasta z fileta z makreli w oleju, szczypiorku, sera białego, i jogurtu naturalnego, dżem truskawkowy niskosłodzony, i papryka zielona, kakao herbata owocowa 1,4,7 | Barszcz czerwony zabielany z jajkiem, ziemniakami i koperkiem makaron pełnoziarnisty z musem truskawkowym, masłem i cukrem, kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9 | Serek waniliowy, wafelki suche i ¼ jabłka 1,7 |
kcal | 553 | 610 | 194 |
28.06.2022 wtorek | Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, pieczywo- wek, graham z ziarnami, masło, masełko, szynka w/p, serek mozzarella i ogórek zielony, herbatka malinowa 1,6,7,8 | Zupa pomidorowa z ryżem brązowym i zieloną pietruszką, filet z kurczaka panierowany, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka kiszonego, cebuli, zieleniny i oliwy z oliwek kompot wiśniowy 1,3,7,9 | Sok jabłkowy Grand i biszkopty 1 |
kcal | 574 | 572 | 137 |
29.06.2022 środa | Pieczywo- wek, chleb graham, masło, masełko, szynka drobiowa, serek niteczki pomidor mały, kawa zbożowa z mlekiem herbata owocowa 1,6,7 | Krem brokułowy z grzankami razowymi i i zieloną pietruszką pierogi leniwe z masłem i cukrem, kompot truskawkowy soczek owocowy 1,3,7,9 | Galaretka poziomkowa i truskawki |
kcal | 532 | 612 | 109 |
30.06.2022 czwartek | Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, masełko, ½ jajko gotowane, ser żółty gouda, czerwona papryka, herbatka malinowa 1,3,7,8 | Zupa jarzynowa z makaronem gwiazdki i zieloną pietruszką, gulasz z udźca indyka, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, sałatka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli i oliwy z oliwek kompot wieloowocowy 1,7,9 | Sok Kubuś marchwiowy |
kcal | 549 | 597 | 144 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA