Jadłospis

01.07.2025 – 04.07.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
30.06.2025
poniedziałek

kcal557543232
01.07.2025
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką manną
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa, serek niteczki białe
(dżem truskawkowy)
ogórek kiszony
i pomidor
herbatka malinowa
¼ gruszki
( ¼ jabłka)
1,6,7,8
Zupa pomidorowa zabielana (bez zabielenia)
na wywarze warzywnym
i wędzonce
z kaszą bulgur
i natką pietruszki
nuggetsy z fileta
z kurczaka
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
(ziemniak z wody)
mizeria z ogórków
zielonych z koperkiem
i jogurtem greckim
( oliwa z oliwek)
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Danonek mega,
wafitki kukurydziane
½ banana
1,7
kcal540604174
02.07.2025
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny
Pudliszki,
żółta papryka
i ogórek zielony
herbata z cytryną
soczek Tymbark
brzoskwinia-jabłko
1,6,7
Barszcz czerwony zabielany,
(bez zabielania)
na wywarze
warzywno-wieprzowym
z jajkiem gotowanym,
( polędwica wp)
ziemniakami
i koperkiem zielonym
pierogi leniwe
(pierogi z truskawkami)
polane masłem klarowanym
i cukrem
krążek ananasa
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Kisiel truskawkowy,
wafel kukurydziany Sante
½ kiwi
1
kcal581612210
03.07.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
( polędwica drobiowa)
ser żółty gouda,
(dżem truskawkowy)
roszponka
i pomidor
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7,8
Zupa jarzynowa
na wywarze
warzywno-drobiowym
z makaronem- literki
i natką pietruszki,
polędwiczki wp
w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody),
sałatka z kapusty pekińskiej,
marchwi, jabłka,
cebuli, zieleniny
i oliwą z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak gotowany,
ogórek zielony
i żółta papryka
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514619194
04.07.2025
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pszenno-żytni,
masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
(polędwica drobiowa)
dżem truskawkowy niskosłodzony,
roszponka
i żółta papryka
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Krem brokułowy
na wywarze
warzywno-drobiowym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki
paluszki z miruny
panierowane- z pieca
( bez jajka),
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
buraczki czerwone tarte
kompot agrestowy
1,3,4,7,9
Babka ucierana
i sok pomarańczowy Wosana
1,7
kcal505587279

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA