Jadłospis

07.07.2025 – 11.07.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
07.07.2025
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki,
masło, pasta
z tuńczyka w sosie własnym,
jajka szczypiorku
i majonezu,( tuńczyk)
serek niteczki wędzone
(dżem truskawkowy)
ogórek zielony
i żółta papryka,
kakao,
herbatka owocowa
¼ jabłka,
1,3,4,7
Barszcz biały zabielany
(bez zabielania)
na wywarze warzywnm
i mięsie schabowym
z ziemniakami
i natką pietruszki
makaron spaghetti
z mięsem wp
i sosem pomidorowym
kompot wieloowocowy
1,3,6,7,9
Deser Bakuś
(soczek owocowy),
mini wafel suchy
i ¼ gruszki
1,7
kcal566543235
08.07.2025
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą,
pieczywo- wek,
graham z ziarnami,
masło,
szynka w/p,
mozarella mini
(dżem truskawkowy)
roszponka
i czerwona papryka
herbatka owocowa
¼ kiwi
1,6,7,8
Rosół warzywno-drobiowy
z makaronem nitki
i natką pietruszki
filet z indyka
duszony w ziołach,
frytki,
surówka
z marchwi, ananasa
i jogurtu greckiego
(oliwa z oliwek)
kompot wieloowocowy
1,7,9
Gofry
-wyrób własny-
i sok jabłkowy Wosana
1,3,7
kcal545574256
09.07.2025
środa
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
masło,
pastą z jaj
i szczypiorku
z majonezem,
( szynka wp)
dżem truskawkowy
niskosłodzony
ogórek zielony
i roszponka
kawa z mlekiem
herbatka malinowa
słupek marchwi
do chrupania
1,3,7
-Lód rożek truskawkowy-
Zupa kalafiorowa
na wywarze warzywnym
i mięsie wp,
z ziemniakami
i natką pietruszki,
kluski na parze
z musem truskawkowym,
( makaron świderki)
polane masłem klarowanym
kompot agrestowy
1,3,7,9
Galaretka malinowa
i trójkącik arbuza
kcal481595150
10.07.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami owsianymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
polędwica drobiowa,
serek biały Capresi
(dżem truskawkowy)
czerwona papryka
i ogórek zielony
herbatka owocowa
i ¼ gruszki
1,6,7,8
Krem z dyni
na wywarze warzywno-drobiowym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki,
kotlecik mielony wp
(bez jajka)
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
duszona kapusta kiszona
z cebulą
i oliwą z oliwek
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Pączusie serowe,
(½ rogalika) herbatka
z dzikiej róży
słupek marchwi do chrupania
1,7
kcal510607156
11.07.2025
piątek
Pieczywo mieszane-
chleb graham,
wek i ¼ rogala
masło,
ser żółty gouda,
(dżem truskawkowy)
roszponka
i pomidor
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Zupa ogórkowa zabielana
( bez zabielenia)
na wywarze
warzywnym i wędzonce
z ryżem brązowym
i natką pietruszki,
filet z łososia atlantyckiego
na maśle klarowanym
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody)
marchew mini na parze
kompot wieloowocowy
1,3,4,7,9
½ pizzy z serem,
ketchup łagodny Pudliszki
(rogal)
herbatka malinowa
¼ kiwi
1,7
kcal506599224

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA