Jadłospis

18.11.2024 – 22.11.2024

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
18.11.2024
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki,
masło,
tuńczyk
w sosie własnym,
mozzarella mini
( dżem wiśniowy)
pomidor malinowy
i ogórek kiszony,
kakao,
herbatka owocowa
¼ jabłka
I i II oddzial
ekw za śniadanie-
Hortex Leon
woda+sok
i rurka Alaska
1,4,7
Kwaśnica z mięsem
schabowym,
ziemniakami
i zieloną pietruszką
naleśnik, ser biały,
dżem truskawkowy
niskosłodzony
(naleśnik na wodzie
bez jajka i dżem malinowy)
z cukrem pudrem,
herbata z cytryną
1,3,7,9
Chałka drożdżowa
( bułeczka mini
z dżemem malinowym)
i sok jabłkowy Grand
1,7
kcal557609191
19.11.2024
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką kuskus
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
serek biały Capresi
(dżem wiśniowy)
roszponka
i czerwona papryka
herbatka owocowa
¼ gruszki
1,6,7,8
Zupa pomidorowa
na wywarze drobiowo-
warzywnym zabielana
( bez zabielania)
z kaszą orkiszową
i natką pietruszki,
filet z indyka duszony
w ziołach
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody)
surówka z marchwi, jabłka
z jogurtem greckim
( oliwą z oliwek)
kompot agrestowy
1,7,9
Jogurt truskawkowy,
wafel kukurydziany
i ¼ gruszki
1,7
kcal545540148
20.11.2024
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny Pudliszki,
roszponka
i żółta papryka
herbata z cytryną
marchew do chrupania
1,6,7
Barszcz czerwony zabielany
(bez zabielania-)
na wywarze warzywnym
i maśle klarowanym
z jajkiem gotowanym,
( jajko przepiórcze,
polędwica wp))
z ziemniakami
i zielonym koperkiem,
pierogi leniwe
( pierogi z jagodami)
polane masłem
klarowanym i cukrem
½ brzoskwini
kompot z czarnej porzeczki
1,3,7,9
Budyń malinowy
( budyń na wodzie),
pałeczka kukurydziana
i ¼ gruszki
1,7
kcal581612160
21.11.2024
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
( jajko przepiórcze-dżem malinowy)
ser żółty gouda,
( polędwica drobiowa)
pomidor malinowy
i roszponka
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7
Krem z soczewicy
na wywarze warzywnym
i wędzonce
z grzankami razowymi
i natką pietruszki,
kotlecik mielony
wieprzowo- cielęcy,
(wieprzowy)
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody), kiszona kapusta duszona
z cebulą i oliwą z oliwek
kompot wiśniowy
1,3,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak gotowany,
żółta papryka
i ogórek kiszony
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514614194
22.11.2024
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pszenno-żytni,
(wek), masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
( szynka drobiowa)
dżem truskawkowy niskosłodzony,
( dżem wiśniowy) roszponka
i żółta papryka
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Zupa ogórkowa zabielana
( bez zabielania-) na wywarze warzywnym
i maśle klarowanym
z ryżem brązowym
i natką pietruszki,
filet z okonia nilowego
na masełku klarowanym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
marchew mini na parze
kompot wieloowocowy
1,4,7,9
½ drożdżówki
z kruszonką,
(wek z dżemem wiśniowym) herbatka owocowa
i słupek marchwi do chrupania
1,7
kcal505534222

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA