Jadłospis
10.11.2025 – 14.11.2025
| Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
|---|---|---|---|
| 10.11.2025 poniedziałek | NIECZYNNE | ||
| kcal | |||
| 11.11.2025 wtorek | NARODOWE | ŚWIĘTO | NIEPODLEGŁOŚCI |
| kcal | |||
| 12.11.2025 środa | Pieczywo- graham i chleb pasterski, masło, pastą z jaj i szczypiorku z majonezem, serek niteczki (dżem truskawkowy) papryka żółta, pomidor kawa z mlekiem herbatka owocowa marchew do chrupania 1,3,7 | Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym z mięsem drobiowym, ziemniakami i natką pietruszki, kluski na parze z musem truskawkowym, (kluska na wodzie bez jajka) polane masłem klarowanym, kompot agrestowy 1,3,7,9 | Jogurt Mlekpol, pałeczka kukurydziana, ¼ jabłka (½ kiwi) 1,7 |
| kcal | 513 | 614 | 181 |
| 13.11.2025 czwartek | Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, polędwica drobiowa, dżem truskawkowy niskosłodzony ogórek zielony i czerwona papryka herbatka owocowa ¼ kiwi 1,6,7,8 | Krem z cukini na wywarze warzywno-drobiowym z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki, polędwiczki wp w sosie musztardowo-chrzanowym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) sałatka z kapusty czerwonej jabłka, cebuli i oliwy z oliwek kompot śliwkowy 1,7,9,10 | Galaretka poziomkowa i ¼ gruszki |
| kcal | 524 | 599 | 150 |
| 14.11.2025 piątek | Pieczywo mieszane- chleb graham, wek i ¼ rogala masło, ser żółty gouda, (dżem truskawkowy) pomidor i żółta papryka, kakao, herbatka owocowa ½ banana (¼ jabłka) 1,7 | Krem z soczewicy na wywarze warzywno-drobiowym z grzankami razowymi i natką pietruszki filet sandacza na maśle klarowanym ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) bukiet warzyw na parze kompot wieloowocowy 1,4,7,9 | ½ pizzy z serem (½ rogala), ketchup łagodny Pudliszki, herbatka malinowa i marchew do chrupania 1,7 |
| kcal | 506 | 565 | 225 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
W nawiasie zamienniki dla dzieci z alergią białkową
Poniżej podano cyfry alergenów, które mogą znajdować się w potrawach.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA
