Jadłospis

02.06.2025 – 06.06.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
02.06.2025
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki,
masło, filet z makreli
w pomidorach
ser żółty
(dżem truskawkowy)
roszponka
i czerwona papryka,
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
(¼ jabłka)
1,4,7
Żurek śląski zabielany
(bez zabielania)
na wywarze warzywnym
z mięsem schabowym
z ziemniakami
i natką pietruszki
makaron świderki
pełnoziarnisty
z musem truskawkowym
polany masłem klarowanym
kompot wieloowocowy
1,7,9

Deser mleczny
( jogurt Vege Bakoma,
soczek owocowy)
wafitki zbożowe,
marchew
do chrupania
1,7
kcal557565181
03.06.2025
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jaglanymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
dżem truskawkowy niskosłodzony
ogórek kiszony
i pomidor
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,6,7,8
Zupa pomidorowa
zabielana(bez zabielenia)
na wywarze warzywnym
i wędzonce
z kaszą bulgur
i natką pietruszki
nuggetsy z fileta z kurczaka ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
(ziemniak z wody)
mizeria z ogórków
zielonych z koperkiem
i jogurtem greckim
( oliwa z oliwek)
kompot z czarnej porzeczki
1,3,7,9
Soczek Tymbark
i rureczka kukurydziana Alaska
1,7
kcal541604174
04.06.2025
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny Pudliszki,
żółta papryka
i ogórek zielony
herbata z cytryną
słupek marchwi
do chrupania
1,6,7
Zupa koperkowa zabielana, (bez zabielania)
na wywarze warzywno-wieprzowym
z jajkiem gotowanym,
( polędwica wp)
i ziemniakami
pierogi leniwe
(pierogi z jagodami)
polane masłem klarowanym
i cukrem
truskawki
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Kisiel malinowy, herbatniki petit
i ½ banana
(½ kiwi)
1
kcal581608166
05.06.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
( polędwica drobiowa)
ser żółty gouda,
( dżem truskawkowy)
roszponka
i pomidor
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7,8

Zupa jarzynowa
na wywarze
warzywno-drobiowym
z makaronem- literki
i natką pietruszki,
polędwiczki wp
w sosie własnym
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody),
sałatka z kapusty
pekińskiej, marchwi,
jabłka,
cebuli, zieleniny
i oliwą z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak gotowany,
ogórek zielony
i żółta papryka
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514619194
06.06.2025
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pszenno-żytni,
( wek), masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
(polędwica drobiowa)
dżem truskawkowy niskosłodzony,
roszponka
i żółta papryka
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
( ¼ gruszki)
1,7
Krem z soczewicy
na wywarze
warzywno-drobiowym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki
paluszki z miruny
panierowane- z pieca
( bez jajka),
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
buraczki czerwone tarte
kompot wieloowocowy
1,3,4,7,9
Gofry-
wyrób własny-
(wafle lekkie
pełnoziarniste)
z cukrem pudrem
i sok pomarańczowy wosana
1,3,7
kcal505616257

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA