Jadłospis
27.01.2025 – 31.01.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
27.01.2025 poniedziałek | Pieczywo – bułeczka mini, ¼ bułki grahamki, masło, pasta z tuńczyka w sosie własnym, jajka, (jajko przepiórcze) szczypiorku i majonezu, ( tuńczyk w sosie) serek Capresi, (dżem truskawkowy) sałatka lodowa i pomidor, kakao, herbatka owocowa ¼ jabłka 1,3,4,7 | Zupa fasolowa na wywarze warzywno- mięsnym zabielona, ( bez zabielania) z mięsem wieprzowym ziemniakami i majerankiem makaron świderki pełnoziarnisty z musem truskawkowym polany masłem klarowanym kompot agrestowy 1,7,9 | ½ pączka z dżemem, niskosłodzonym herbatka owocowa i słupek marchwi do chrupania 1,7 |
kcal | 566 | 628 | 232 |
28.01.2025 wtorek | Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, serek niteczki białe, (dżem truskawkowy) roszponka i ogórek kiszony herbatka malinowa ¼ gruszki 1,6,7,8 | Zupa pomidorowa zabielana ( bez zabielenia) na wywarze warzywnym i maśle klarowanym z kaszą bulgur i natką pietruszki, nuggetsy z kurczaka, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny i oliwy z oliwek kompot wieloowocowy 1,3,7,9 | Kisiel truskawkowy, herbatnik petit i ½ banana 1,7 |
kcal | 548 | 572 | 210 |
29.01.2025 środa | Pieczywo- wek, chleb graham, masło, kiełbaski z szynki na gorąco, ketchup łagodny Roleski, ogórek kiszony i żółta papryka herbata z cytryną słupek marchwi do chrupania 1,6,7 | Barszcz czerwony zabielany(bez zabielenia) na wywarze warzywnym i wędzonce, z jajkiem gotowanym, ziemniakami i zielonym koperkiem, pierogi leniwe ( pierogi z jagodami) z masłem klarowanym i cukrem ½ banana kompot wiśniowy 1,3,7,9 | Deser mleczny (jogurt vege) pałeczka kukurydziana i ¼ jabłka 1,7 |
kcal | 581 | 612 | 181 |
30.01.2025 czwartek | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, ½ jajko gotowane, (jajko przepiórcze, kiełbaska na gorąco) ser żółty gouda, (dżem truskawkowy) roszponka i żółta papryka herbatka malinowa ¼ jabłka 1,3,7 | Zupa jarzynowa na wywarze warzywno- drobiowym z makaronem gwiazdki Knorr i natką pietruszki, mięso z uda królika w sosie majerankowym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) sałatka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli i oliwy z oliwek kompot wieloowocowy 1,7,9 | Chleb z masłem, szynka -kurczak gotowany, pomidor i ogórek kiszony herbata z cytryną 1,6,7 |
kcal | 514 | 562 | 194 |
31.01.2025 piątek | Pieczywo- graham i chleb pasterski, (wek), masło, serek twarożkowy z jogurtem greckim i szczypiorkiem, dżem truskawkowy niskosłodzony, roszponka i pomidor kakao, herbatka owocowa ½ banana 1,7 | Zupa ogórkowa zabielana (bez zabielenia) na wywarze warzywno drobiowym z ryżem brązowym i natką pietruszki, filet z miruny w sosie ziołowo-jogurtowym, ( miruna na maśle klarowanym) ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) marchew na parze kompot wiśniowy 1,4,7,9 | Wafel zbożowy sunny corn i sok jabłkowy Grand 1 |
kcal | 505 | 539 | 127 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA