Jadłospis

10.11.2025 – 14.11.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
10.11.2025
poniedziałek
NIECZYNNE
kcal
11.11.2025
wtorek
NARODOWEŚWIĘTONIEPODLEGŁOŚCI
kcal
12.11.2025
środa
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
masło,
pastą z jaj
 i szczypiorku
z majonezem,
serek niteczki
 (dżem truskawkowy)
 papryka żółta, pomidor
kawa z mlekiem
herbatka owocowa
marchew do chrupania
 
 
1,3,7
Zupa kalafiorowa
 na wywarze warzywnym
z mięsem drobiowym,
ziemniakami
i natką pietruszki,
 
kluski na parze
z musem truskawkowym,
(kluska na wodzie
 bez jajka)
 polane masłem klarowanym,
kompot agrestowy
 
 
1,3,7,9
Jogurt Mlekpol,
pałeczka kukurydziana,
 ¼ jabłka
 (½  kiwi)
 
 
1,7
kcal513614181
13.11.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami kukurydzianymi,
pieczywo –wek
 i chleb z ziarnami,
 masło,
polędwica drobiowa,
dżem truskawkowy
niskosłodzony
 ogórek zielony
 i czerwona papryka
herbatka owocowa
¼ kiwi
 
 
1,6,7,8

Krem z cukini
na wywarze warzywno-drobiowym
 z groszkiem ptysiowym
i natką pietruszki,
 
polędwiczki wp w sosie musztardowo-chrzanowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
sałatka z kapusty czerwonej
 jabłka, cebuli
 i oliwy z oliwek
kompot śliwkowy
 
1,7,9,10
Galaretka poziomkowa
 i ¼ gruszki
kcal524599150
14.11.2025
piątek
Pieczywo mieszane-
  chleb graham,
 wek i ¼ rogala
 masło,
ser żółty gouda,
(dżem truskawkowy) pomidor
 i żółta papryka,
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
(¼ jabłka)
 
 
1,7
Krem z soczewicy
na wywarze
warzywno-drobiowym
 z grzankami razowymi
 i natką pietruszki
 
filet sandacza
na maśle
klarowanym
ziemniaki puree
 ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
bukiet warzyw na parze
kompot wieloowocowy
 
1,4,7,9
½ pizzy z serem
(½ rogala),
ketchup łagodny Pudliszki, herbatka malinowa
 i marchew
 do chrupania
 
 
 
 
1,7
kcal506565225

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

W nawiasie zamienniki dla dzieci z alergią białkową

Poniżej podano cyfry alergenów, które mogą znajdować się w potrawach.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA