Jadłospis
02.06.2025 – 06.06.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
02.06.2025 poniedziałek | Pieczywo – bułeczka mini, ¼ bułki grahamki, masło, filet z makreli w pomidorach ser żółty (dżem truskawkowy) roszponka i czerwona papryka, kakao, herbatka owocowa ½ banana (¼ jabłka) 1,4,7 | Żurek śląski zabielany (bez zabielania) na wywarze warzywnym z mięsem schabowym z ziemniakami i natką pietruszki makaron świderki pełnoziarnisty z musem truskawkowym polany masłem klarowanym kompot wieloowocowy 1,7,9 | Deser mleczny ( jogurt Vege Bakoma, soczek owocowy) wafitki zbożowe, marchew do chrupania 1,7 |
kcal | 557 | 565 | 181 |
03.06.2025 wtorek | Zupa mleczna z płatkami jaglanymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, dżem truskawkowy niskosłodzony ogórek kiszony i pomidor herbatka malinowa ¼ jabłka 1,6,7,8 | Zupa pomidorowa zabielana(bez zabielenia) na wywarze warzywnym i wędzonce z kaszą bulgur i natką pietruszki nuggetsy z fileta z kurczaka ziemniaki puree ze szczypiorkiem (ziemniak z wody) mizeria z ogórków zielonych z koperkiem i jogurtem greckim ( oliwa z oliwek) kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9 | Soczek Tymbark i rureczka kukurydziana Alaska 1,7 |
kcal | 541 | 604 | 174 |
04.06.2025 środa | Pieczywo- wek, chleb graham, masło, kiełbaski z szynki na gorąco, ketchup łagodny Pudliszki, żółta papryka i ogórek zielony herbata z cytryną słupek marchwi do chrupania 1,6,7 | Zupa koperkowa zabielana, (bez zabielania) na wywarze warzywno-wieprzowym z jajkiem gotowanym, ( polędwica wp) i ziemniakami pierogi leniwe (pierogi z jagodami) polane masłem klarowanym i cukrem truskawki kompot wieloowocowy 1,3,7,9 | Kisiel malinowy, herbatniki petit i ½ banana (½ kiwi) 1 |
kcal | 581 | 608 | 166 |
05.06.2025 czwartek | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, ½ jajko gotowane, ( polędwica drobiowa) ser żółty gouda, ( dżem truskawkowy) roszponka i pomidor herbatka malinowa ¼ jabłka 1,3,7,8 | Zupa jarzynowa na wywarze warzywno-drobiowym z makaronem- literki i natką pietruszki, polędwiczki wp w sosie własnym ziemniaki puree ze szczypiorkiem, ( ziemniak z wody), sałatka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny i oliwą z oliwek kompot wieloowocowy 1,7,9 | Chleb z masłem, szynka -kurczak gotowany, ogórek zielony i żółta papryka herbata z cytryną 1,6,7 |
kcal | 514 | 619 | 194 |
06.06.2025 piątek | Pieczywo- graham i chleb pszenno-żytni, ( wek), masło, serek twarożkowy z jogurtem greckim i szczypiorkiem, (polędwica drobiowa) dżem truskawkowy niskosłodzony, roszponka i żółta papryka kakao, herbatka owocowa ½ banana ( ¼ gruszki) 1,7 | Krem z soczewicy na wywarze warzywno-drobiowym z grzankami razowymi i natką pietruszki paluszki z miruny panierowane- z pieca ( bez jajka), ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) buraczki czerwone tarte kompot wieloowocowy 1,3,4,7,9 | Gofry- wyrób własny- (wafle lekkie pełnoziarniste) z cukrem pudrem i sok pomarańczowy wosana 1,3,7 |
kcal | 505 | 616 | 257 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA