Jadłospis
14.04.2025 – 18.04.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
14.04.2025 poniedziałek | Pieczywo- graham, chleb pasterski (bułka mini) masło, pasta z fileta z makreli w oleju, jajka, majonezu i szczypiorku ( filet z makreli) serek niteczki wędzone, (dżem truskawkowy) ogórek zielony kakao herbatka malinowa ¼ gruszki 1,3,4,7,9 | Barszcz biały zabielany ( bez zabielenia) na wywarze warzywnym i wędzonce z ziemniakami i natką pietruszki „pikantny naleśnik” z szynką, serem żółtym, czerwoną papryką i cebulą, ( pikantny naleśnik na wodzie z szynką , cebulą i czerwoną papryką) ketchup łagodny Pudliszki, herbata z cytryną 1,3,6,7,9 | ½ drożdżówki z serem, (bułeczka mini) herbatka owocowa, słupek marchwi do chrupania 1,7 |
kcal | 561 | 640 | 199 |
15.04.2025 wtorek | Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, pieczywo- wek, graham z ziarnami, masło, kabanos w/p, mozzarella mini (dżem truskawkowy) roszponka i pomidor herbatka owocowa ¼ kiwi 1,6,7,8 | -ANANAS- Rosół warzywno-drobiowy z makaronem literki i natką pietruszki mięso z uda kurczaka w sosie własnym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem (ziemniak z wody) surówka z marchwi, jabłka i jogurtu greckiego (oliwa z oliwek) kompot agrestowy 1,7,9 | Gofry- wyrób własny- z cukrem pudrem ( wafelki suche pełnoziarniste) i sok pomarańczowy Wosana 1,3,7 |
kcal | 475 | 578 | 257 |
16.04.2025 środa | Pieczywo- graham i chleb pasterski, (wek), masło, pastą z jaj ( jajko przepiórcze) i szczypiorku z majonezem, dżem truskawkowy niskosłodzony żółta papryka i roszponka kawa z mlekiem herbatka malinowa słupek marchwi 1,3,7 | Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym z mięsem drobiowym, ziemniakami, i natką pietruszki, kluski na parze z musem truskawkowym, ( makaron świderki) polane masłem klarowanym kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9 | Jogurt z musem polskie smaki, (jogurt vege, soczek Tymbark) wafelek lekki pełnoziarnisty ¼ jabłka (½ kiwi) 1,7 |
kcal | 481 | 595 | 181 |
17.04.2025 czwartek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, polędwica drobiowa, serek biały Capresi ( dżem truskawkowy) pomidor mały herbatka owocowa ½ banana( ½ kiwi) 1,6,7,8 | Krem marchewkowy na wywarze warzywno-drobiowym z grzankami razowymi i natką pietruszki, polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) duszona kapusta kiszona z cebulą i oliwą z oliwek kompot wieloowocowy 1,7,9 | Soczek Tymbark i ciasteczka zbożowe z maliną i żurawiną 1 |
kcal | 510 | 626 | 170 |
18.04.2025 piątek | WIELKI PIĄTEK | ||
kcal | 505 | 617 | 222 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA