Jadłospis

05.05.2025 – 09.05.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
12.05.2025
poniedziałek
Pieczywo- graham,
chleb pasterski
(bułka mini)
masło,
filet z makreli
w pomidorach
serek niteczki wędzone,
(dżem truskawkowy)
roszponka
i pomidor mały
kakao
herbatka owocowa
¼ jabłka
(½ kiwi)
1,4,7
Barszcz biały zabielany
(bez zabielenia)
na wywarze warzywnym
i wędzonce,
z jajkiem gotowanym
(polędwica wp),
ziemniakami
i natką pietruszki
naleśnik,
ser biały,
dżem truskawkowy
niskosłodzony,
herbata z cytryną
1,3,7,9

Chałka drożdżowa,
(bułka mini)
i sok pomarańczowy
Wosana
1
kcal519612191
13.05.2025
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą,
pieczywo- wek,
graham z ziarnami,
masło,
kabanos w/p,
serek Capresi
(dżem truskawkowy)
czerwona papryka
i ogórek zielony
herbatka owocowa
¼ gruszki
1,6,7,8
V i VI Oddział wyjazd –
za obiad- kiełbaski grilówki,
wek, ketchup, soczek Tymbark

Rosół warzywno-drobiowy
z makaronem nitki Lubella
i natką pietruszki
filet z indyka
duszony w ziołach,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
(ziemniak z wody)
surówka
z marchwi, jabłka
i jogurtu greckiego
(oliwą z oliwek)
kompot wieloowocowy
1,7,9
Jogurt truskawkowy,
(jogurt vege, soczek Tymbark)
wafitki kukurydziane
¼ kiwi
1,7
kcal475566181
14.05.2025
środa
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
(wek), masło,
pastą z jaj
i szczypiorku
z majonezem,
( jajko przepiórcze,
kabanos wp)
dżem truskawkowy
pomidor mały
i sałatka lodowa
kawa z mlekiem
herbatka malinowa
słupek marchwi
1,3,7
I i II Oddział— DZIEŃ MAMY —
za obiad i podwieczorek ekwiwalent- sok, galaretka i banan

Zupa kalafiorowa
na wywarze warzywnym
z mięsem drobiowym,
ziemniakami
i natką pietruszki,
kluski na parze
z musem truskawkowym,
( pierogi z truskawkami)
polane masłem klarowanym
kompot z czarnej porzeczki
1,3,7,9
Galaretka wiśniowa
i ½ banana
( ½ kiwi)
kcal481595150
15.05.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
polędwica drobiowa,
mozarella mini,
( dżem truskawkowy)
żółta papryka
i ogórek zielony
herbatka owocowa
i ¼ jabłka
( ¼ gruszki)
1,6,7,8
I i II Oddział – wycieczka—
za śniadanie ekwiwalent
-sok Kubuś na wyjazd

Krem z cukini
na wywarze
warzywno-drobiowym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki,
polędwiczki wieprzowe
w sosie
chrzanowo- musztardowym
kluski śląskie
(ziemniak z wody)
surówka z kapusty
kiszonej, marchwi, jabłka,
cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Soczek Tymbark
i rurka kukurydziana Alaska
( pałeczka kukurydziana)
1,7
kcal533584174
16.05.2025
piątek
Pieczywo mieszane-
chleb graham,
wek i ¼ rogala
masło,
ser żółty gouda,
(polędwica drobiowa)
czerwona papryka
i sałatka lodowa
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
( ½ gruszki)
1,7
Krupnik zabielony
( bez zabielenia)
na wywarze
warzywnym i wędzonce
z natką pietruszki,
paluszki z okonia nilowego
panierowane- z pieca,
(jajko przepiórcze
i bez jajka)
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody)
buraczki czerwone tarte
kompot agrestowy
1,3,4,7,9
½ drożdżówki
z marmoladą niskosłodzoną
( ½ rogala)
herbatka
z dzikiej róży słupek marchwi do chrupania
1,7
kcal506618199

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA