Jadłospis
18.11.2024 – 22.11.2024
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
18.11.2024 poniedziałek | Pieczywo – bułeczka mini, ¼ bułki grahamki, masło, tuńczyk w sosie własnym, mozzarella mini ( dżem wiśniowy) pomidor malinowy i ogórek kiszony, kakao, herbatka owocowa ¼ jabłka I i II oddzial ekw za śniadanie- Hortex Leon woda+sok i rurka Alaska 1,4,7 | Kwaśnica z mięsem schabowym, ziemniakami i zieloną pietruszką naleśnik, ser biały, dżem truskawkowy niskosłodzony (naleśnik na wodzie bez jajka i dżem malinowy) z cukrem pudrem, herbata z cytryną 1,3,7,9 | Chałka drożdżowa ( bułeczka mini z dżemem malinowym) i sok jabłkowy Grand 1,7 |
kcal | 557 | 609 | 191 |
19.11.2024 wtorek | Zupa mleczna z kaszką kuskus pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, serek biały Capresi (dżem wiśniowy) roszponka i czerwona papryka herbatka owocowa ¼ gruszki 1,6,7,8 | Zupa pomidorowa na wywarze drobiowo- warzywnym zabielana ( bez zabielania) z kaszą orkiszową i natką pietruszki, filet z indyka duszony w ziołach ziemniaki puree ze szczypiorkiem, ( ziemniak z wody) surówka z marchwi, jabłka z jogurtem greckim ( oliwą z oliwek) kompot agrestowy 1,7,9 | Jogurt truskawkowy, wafel kukurydziany i ¼ gruszki 1,7 |
kcal | 545 | 540 | 148 |
20.11.2024 środa | Pieczywo- wek, chleb graham, masło, kiełbaski z szynki na gorąco, ketchup łagodny Pudliszki, roszponka i żółta papryka herbata z cytryną marchew do chrupania 1,6,7 | Barszcz czerwony zabielany (bez zabielania-) na wywarze warzywnym i maśle klarowanym z jajkiem gotowanym, ( jajko przepiórcze, polędwica wp)) z ziemniakami i zielonym koperkiem, pierogi leniwe ( pierogi z jagodami) polane masłem klarowanym i cukrem ½ brzoskwini kompot z czarnej porzeczki 1,3,7,9 | Budyń malinowy ( budyń na wodzie), pałeczka kukurydziana i ¼ gruszki 1,7 |
kcal | 581 | 612 | 160 |
21.11.2024 czwartek | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, ½ jajko gotowane, ( jajko przepiórcze-dżem malinowy) ser żółty gouda, ( polędwica drobiowa) pomidor malinowy i roszponka herbatka malinowa ¼ jabłka 1,3,7 | Krem z soczewicy na wywarze warzywnym i wędzonce z grzankami razowymi i natką pietruszki, kotlecik mielony wieprzowo- cielęcy, (wieprzowy) ziemniaki puree ze szczypiorkiem, ( ziemniak z wody), kiszona kapusta duszona z cebulą i oliwą z oliwek kompot wiśniowy 1,3,7,9 | Chleb z masłem, szynka -kurczak gotowany, żółta papryka i ogórek kiszony herbata z cytryną 1,6,7 |
kcal | 514 | 614 | 194 |
22.11.2024 piątek | Pieczywo- graham i chleb pszenno-żytni, (wek), masło, serek twarożkowy z jogurtem greckim i szczypiorkiem, ( szynka drobiowa) dżem truskawkowy niskosłodzony, ( dżem wiśniowy) roszponka i żółta papryka kakao, herbatka owocowa ½ banana 1,7 | Zupa ogórkowa zabielana ( bez zabielania-) na wywarze warzywnym i maśle klarowanym z ryżem brązowym i natką pietruszki, filet z okonia nilowego na masełku klarowanym, ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) marchew mini na parze kompot wieloowocowy 1,4,7,9 | ½ drożdżówki z kruszonką, (wek z dżemem wiśniowym) herbatka owocowa i słupek marchwi do chrupania 1,7 |
kcal | 505 | 534 | 222 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA