Jadłospis

28.07.2025 – 31.07.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
28.07.2025
poniedziałek
Pieczywo- graham,
chleb pasterski-
pszenno -żytni
masło,
pasta z tuńczyka
w sosie własnym,
jajka, szczypiorku
i majonezu
mozarella mini
(dżem truskawkowy)
ogórek zielony
i czerwona papryka
kakao
herbatka z dzikiej róży
¼ kiwi
1,3,4,7
Barszcz biały zabielany
(bez zabielenia)
na wywarze warzywnym
z mięsem z udźca
indyka, ziemniakami
i natką pietruszki
jabłko w cieście
naleśnikowym
(na wodzie i bez jajka)
z cukrem pudrem
herbata z cytryną
1,3,7,9

-ekwiwalent
a nieobecności-

½ drożdżówki
z serem
( ½ rogala)
herbatka malinowa,
¼ gruszki
( ¼ jabłka)
1,7
kcal494608199
29.07.2025
wtorek
Zupa mleczna
z kaszką kukurydzianą
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
dżem truskawkowy
niskosłodzony
ogórek zielony
i roszponka
herbatka malinowa
¼ gruszki
( ¼ jabłka)
1,6,7,8
Krem brokułowy
na wywarze
warzywno-drobiowym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki,
nuggetsy – z pieca,
( bez jajka)
frytki,
ketchup łagodny
Pudliszki
sałatka z kapusty pekińskiej,
marchwi, jabłka,
cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot truskawkowy
1,3,7,9
Pomadki toffifee
i woda smakowa Kubuś
Soczek wieloowocowy
i biszkopcik
z nadzieniem
kakaowo-orzechowym
Satino
(wafle kukurydziane Sante)
1,7
kcal528624255
30.07.2025
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
parówki z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny Pudliszki,
serek niteczki,
czerwona papryka
i ogórek zielony
herbata z cytryną
¼ jabłka
1,6,7
Barszcz czerwony zabielany,
(bez zabielania)
na wywarze warzywnym
i wędzonce
z jajkiem gotowanym,
( filet z kurczaka)
ziemniakami
i koperkiem zielonym
pierogi leniwe
(pierogi z truskawkami)
polane masłem klarowanym
i cukrem
½ banana
kompot agrestowy
1,3,7,9
Galaretka truskawkowa
i trójkącik arbuza
kcal581612150
31.07.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
polędwica drobiowa,
er żółty gouda,
(dżem truskawkowy)
ogórek zielony
herbatka malinowa
soczek Cymes
jabłkowy
1,6,7,8
Zupa jarzynowa
na wywarze
warzywno-drobiowym
z makaronem -kuleczki
i natką pietruszki,
gulasz z udźca indyka
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody),
kapusta kiszona duszona
z cebulą
i oliwą z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Soczek Kubuś
i rurka kukurydziana Alaska
(wafle lekki pełnoziarniste)
1
kcal510600174
01.08.2025
piątek

kcal

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA