Jadłospis

14.04.2025 – 18.04.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
14.04.2025
poniedziałek
Pieczywo- graham,
chleb pasterski
(bułka mini)
masło, pasta
z fileta z makreli
w oleju, jajka,
majonezu
i szczypiorku
( filet z makreli)
serek niteczki wędzone,
(dżem truskawkowy)
ogórek zielony
kakao
herbatka malinowa
¼ gruszki
1,3,4,7,9
Barszcz biały zabielany
( bez zabielenia)
na wywarze warzywnym
i wędzonce
z ziemniakami
i natką pietruszki
„pikantny naleśnik”
z szynką, serem żółtym,
czerwoną papryką i cebulą,
( pikantny naleśnik
na wodzie z szynką ,
cebulą i czerwoną papryką)
ketchup łagodny Pudliszki,
herbata z cytryną
1,3,6,7,9
½ drożdżówki
z serem, (bułeczka mini)
herbatka owocowa,
słupek marchwi
do chrupania
1,7
kcal561640199
15.04.2025
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi,
pieczywo- wek,
graham z ziarnami,
masło,
kabanos w/p,
mozzarella mini
(dżem truskawkowy)
roszponka
i pomidor
herbatka owocowa
¼ kiwi
1,6,7,8
-ANANAS-
Rosół warzywno-drobiowy
z makaronem literki
i natką pietruszki
mięso z uda kurczaka
w sosie własnym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
(ziemniak z wody)
surówka
z marchwi, jabłka
i jogurtu greckiego
(oliwa z oliwek)
kompot agrestowy
1,7,9
Gofry- wyrób własny-
z cukrem pudrem
( wafelki suche pełnoziarniste)
i sok pomarańczowy Wosana
1,3,7
kcal475578257
16.04.2025
środa
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
(wek), masło,
pastą z jaj
( jajko przepiórcze)
i szczypiorku
z majonezem,
dżem truskawkowy niskosłodzony
żółta papryka
i roszponka
kawa z mlekiem
herbatka malinowa
słupek marchwi
1,3,7
Zupa kalafiorowa
na wywarze warzywnym
z mięsem drobiowym,
ziemniakami,
i natką pietruszki,
kluski na parze
z musem truskawkowym,
( makaron świderki)
polane masłem klarowanym
kompot z czarnej porzeczki
1,3,7,9
Jogurt z musem
polskie smaki,
(jogurt vege,
soczek Tymbark)
wafelek lekki pełnoziarnisty
¼ jabłka
(½ kiwi)
1,7
kcal481595181
17.04.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami owsianymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
polędwica drobiowa,
serek biały Capresi
( dżem truskawkowy)
pomidor mały
herbatka owocowa
½ banana( ½ kiwi)
1,6,7,8
Krem marchewkowy
na wywarze warzywno-drobiowym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki,
polędwiczki wieprzowe
w sosie musztardowym
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
duszona kapusta kiszona
z cebulą
i oliwą z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Soczek Tymbark
i ciasteczka zbożowe
z maliną i żurawiną
1
kcal510626170
18.04.2025
piątek
WIELKI PIĄTEK
kcal505617222

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA