Jadłospis

27.01.2025 – 31.01.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
27.01.2025
poniedziałek
Pieczywo –
bułeczka mini,
¼ bułki grahamki,
masło, pasta
z tuńczyka w sosie
własnym, jajka,
(jajko przepiórcze)
szczypiorku
i majonezu,
( tuńczyk w sosie)
serek Capresi,
(dżem truskawkowy)
sałatka lodowa
i pomidor,
kakao,
herbatka owocowa
¼ jabłka
1,3,4,7
Zupa fasolowa
na wywarze
warzywno- mięsnym
zabielona, ( bez zabielania)
z mięsem wieprzowym
ziemniakami
i majerankiem
makaron świderki
pełnoziarnisty
z musem truskawkowym
polany masłem
klarowanym
kompot agrestowy
1,7,9
½ pączka z dżemem,
niskosłodzonym
herbatka owocowa
i słupek marchwi
do chrupania
1,7
kcal566628232
28.01.2025
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
szynka wieprzowa,
serek niteczki białe,
(dżem truskawkowy)
roszponka
i ogórek kiszony
herbatka malinowa
¼ gruszki
1,6,7,8

Zupa pomidorowa zabielana
( bez zabielenia)
na wywarze warzywnym
i maśle klarowanym
z kaszą bulgur
i natką pietruszki,
nuggetsy z kurczaka,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
surówka z kapusty pekińskiej, marchwi,
jabłka, cebuli, zieleniny
i oliwy z oliwek
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Kisiel truskawkowy,
herbatnik petit
i ½ banana
1,7
kcal548572210
29.01.2025
środa
Pieczywo- wek,
chleb graham,
masło,
kiełbaski z szynki
na gorąco,
ketchup łagodny Roleski,
ogórek kiszony
i żółta papryka
herbata z cytryną
słupek marchwi
do chrupania
1,6,7
Barszcz czerwony zabielany(bez zabielenia)
na wywarze warzywnym
i wędzonce,
z jajkiem gotowanym,
ziemniakami
i zielonym koperkiem,
pierogi leniwe
( pierogi z jagodami)
z masłem klarowanym
i cukrem
½ banana
kompot wiśniowy
1,3,7,9
Deser mleczny
(jogurt vege) pałeczka kukurydziana
i ¼ jabłka
1,7
kcal581612181
30.01.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami ryżowymi,
pieczywo – wek
i graham z ziarnami,
masło,
½ jajko gotowane,
(jajko przepiórcze,
kiełbaska na gorąco)
ser żółty gouda,
(dżem truskawkowy)
roszponka
i żółta papryka
herbatka malinowa
¼ jabłka
1,3,7
Zupa jarzynowa
na wywarze
warzywno- drobiowym
z makaronem gwiazdki Knorr
i natką pietruszki,
mięso z uda królika
w sosie majerankowym,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
sałatka z kapusty czerwonej, jabłka, cebuli
i oliwy z oliwek
kompot wieloowocowy
1,7,9
Chleb
z masłem,
szynka -kurczak gotowany,
pomidor
i ogórek kiszony
herbata z cytryną
1,6,7
kcal514562194
31.01.2025
piątek
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
(wek), masło,
serek twarożkowy
z jogurtem greckim
i szczypiorkiem,
dżem truskawkowy niskosłodzony, roszponka
i pomidor
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7

Zupa ogórkowa
zabielana (bez zabielenia)
na wywarze
warzywno drobiowym
z ryżem brązowym
i natką pietruszki,
filet z miruny w sosie ziołowo-jogurtowym,
( miruna na maśle klarowanym)
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
marchew na parze
kompot wiśniowy
1,4,7,9
Wafel zbożowy
sunny corn
i sok jabłkowy Grand
1
kcal505539127

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA