Jadłospis

20.01.2025 – 24.01.2025

DataŚniadanieObiadPodwieczorek
20.01.2025
poniedziałek
Pieczywo- graham,
chleb pasterski
(bułka mini
masło, pasta
z fileta z makreli
w pomidorach,
sera białego
szczypiorku
z jogurtem greckim
( filet z makreli)
dżem truskawkowy
niskosłodzony
żółta papryka
i ogórek kiszony
kakao
herbatka malinowa
¼ gruszki
1,3,4,7
Kapuśniak
na wywarze warzywnym
z mięsem schabowym,
ziemniakami
i natką pietruszki
„pikantny naleśnik”
z szynką, serem żółtym,
czerwona papryką i cebulą,
(pikantny naleśnik
na wodzie z szynką,
cebulą
i czerwoną papryką)
ketchup łagodny
Pudliszki,
herbata z cytryną
1,3,6,7,9
Sok jabłkowy Grand
i pierniczek
duet familijny
1
kcal551588196
21.01.2025
wtorek
Zupa mleczna
z płatkami owsianymi
i rodzynkami
pieczywo- wek,
graham z ziarnami,
masło,
kabanos w/p
ser żółty gouda,
(dżem truskawkowy)
roszponka
i pomidor mały
herbatka owocowa
¼ kiwi
1,6,7,8
Rosół warzywno-drobiowy
z makaronem nitki Knorr
i natką pietruszki
filet z indyka
duszony w ziołach,
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem
(ziemniak z wody)
surówka z marchwi,
jabłka, selera
i orzechów włoskich
z jogurtem greckim
(oliwą z oliwek)
kompot wieloowocowy
1,7,9
Galaretka truskawkowa
i ½ banana
1
kcal475574150
22.01.2025
środa
Pieczywo- graham
i chleb pasterski,
(wek), masło,
pastą z jaj
( jajko przepiórcze)
i szczypiorku
z majonezem,
( kabanos w/p),
mozarella mini,
(dżem truskawkowy)
sałatka lodowa
i czerwona papryka
kawa z mlekiem
herbatka malinowa
słupek marchwi
do chrupania
1,3,7
Zupa kalafiorowa
z mięsem drobiowym,
ziemniakami
i natką pietruszki,
kluski na parze
z musem truskawkowym,
( makaron świderki)
polane masłem klarowanym
kompot wieloowocowy
1,3,7,9
Serek Bakuś waniliowy
( jogurt vege)
wafel suchy
¼ jabłka
1,7
kcal513595194
23.01.2025
czwartek
Zupa mleczna
z płatkami jęczmiennymi
pieczywo –wek
i chleb z ziarnami,
masło,
polędwica drobiowa,
dżem truskawkowy niskosłodzony
żółta papryka
i ogórek kiszony
herbatka owocowa
i ¼ jabłka
1,6,7,8
Krem marchewkowy wywarze warzywnym
i maśle klarowanym
z groszkiem ptysiowym (grzankami razowymi)
i natką pietruszki,
kotlecik mielony
cielęco- wieprzowy,
( kotlecik wieprzowy
bez jajka)
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
(ziemniak z wody)
kapusta kiszona
duszona z cebulką
i oliwą z oliwek
kompot wiśniowy
1,7,9
Gofry
-wyrób własny-
z cukrem pudrem
(pierniczek duet familijny)
i sok pomarańczowy
Wosana
1,3,7
kcal503585257
24.01.2025
piątek
Pieczywo mieszane-
chleb graham,
wek i ¼ rogala
masło,
ser biały Capresi,
(dżem truskawkowy)
sałatka lodowa
i pomidor
kakao,
herbatka owocowa
½ banana
1,7
Zupa brokułowa
na wywarze
warzywno-drobiowym
z grzankami razowymi
i natką pietruszki,
pulpety rybne,
( bez jajka)
ziemniaki puree
ze szczypiorkiem,
( ziemniak z wody)
buraczki czerwone tarte
kompot agrestowy
1,3,4,7,9
Pizza z serem,
( bułka mini)
ketchup łagodny
Pudliszki,
herbatka malinowa,
słupek marchwi do chrupania
1,7
kcal506595225

Woda niegazowana wg potrzeb dzieci

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
  4. Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne,(wędliny)
  7. Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
  8. Orzechy,(słonecznik)
  9. Seler i produkty pochodne,(zupy)
  10. Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne

INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY

• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA