Jadłospis
20.01.2025 – 24.01.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
20.01.2025 poniedziałek | Pieczywo- graham, chleb pasterski (bułka mini masło, pasta z fileta z makreli w pomidorach, sera białego szczypiorku z jogurtem greckim ( filet z makreli) dżem truskawkowy niskosłodzony żółta papryka i ogórek kiszony kakao herbatka malinowa ¼ gruszki 1,3,4,7 | Kapuśniak na wywarze warzywnym z mięsem schabowym, ziemniakami i natką pietruszki „pikantny naleśnik” z szynką, serem żółtym, czerwona papryką i cebulą, (pikantny naleśnik na wodzie z szynką, cebulą i czerwoną papryką) ketchup łagodny Pudliszki, herbata z cytryną 1,3,6,7,9 | Sok jabłkowy Grand i pierniczek duet familijny 1 |
kcal | 551 | 588 | 196 |
21.01.2025 wtorek | Zupa mleczna z płatkami owsianymi i rodzynkami pieczywo- wek, graham z ziarnami, masło, kabanos w/p ser żółty gouda, (dżem truskawkowy) roszponka i pomidor mały herbatka owocowa ¼ kiwi 1,6,7,8 | Rosół warzywno-drobiowy z makaronem nitki Knorr i natką pietruszki filet z indyka duszony w ziołach, ziemniaki puree ze szczypiorkiem (ziemniak z wody) surówka z marchwi, jabłka, selera i orzechów włoskich z jogurtem greckim (oliwą z oliwek) kompot wieloowocowy 1,7,9 | Galaretka truskawkowa i ½ banana 1 |
kcal | 475 | 574 | 150 |
22.01.2025 środa | Pieczywo- graham i chleb pasterski, (wek), masło, pastą z jaj ( jajko przepiórcze) i szczypiorku z majonezem, ( kabanos w/p), mozarella mini, (dżem truskawkowy) sałatka lodowa i czerwona papryka kawa z mlekiem herbatka malinowa słupek marchwi do chrupania 1,3,7 | Zupa kalafiorowa z mięsem drobiowym, ziemniakami i natką pietruszki, kluski na parze z musem truskawkowym, ( makaron świderki) polane masłem klarowanym kompot wieloowocowy 1,3,7,9 | Serek Bakuś waniliowy ( jogurt vege) wafel suchy ¼ jabłka 1,7 |
kcal | 513 | 595 | 194 |
23.01.2025 czwartek | Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, polędwica drobiowa, dżem truskawkowy niskosłodzony żółta papryka i ogórek kiszony herbatka owocowa i ¼ jabłka 1,6,7,8 | Krem marchewkowy wywarze warzywnym i maśle klarowanym z groszkiem ptysiowym (grzankami razowymi) i natką pietruszki, kotlecik mielony cielęco- wieprzowy, ( kotlecik wieprzowy bez jajka) ziemniaki puree ze szczypiorkiem, (ziemniak z wody) kapusta kiszona duszona z cebulką i oliwą z oliwek kompot wiśniowy 1,7,9 | Gofry -wyrób własny- z cukrem pudrem (pierniczek duet familijny) i sok pomarańczowy Wosana 1,3,7 |
kcal | 503 | 585 | 257 |
24.01.2025 piątek | Pieczywo mieszane- chleb graham, wek i ¼ rogala masło, ser biały Capresi, (dżem truskawkowy) sałatka lodowa i pomidor kakao, herbatka owocowa ½ banana 1,7 | Zupa brokułowa na wywarze warzywno-drobiowym z grzankami razowymi i natką pietruszki, pulpety rybne, ( bez jajka) ziemniaki puree ze szczypiorkiem, ( ziemniak z wody) buraczki czerwone tarte kompot agrestowy 1,3,4,7,9 | Pizza z serem, ( bułka mini) ketchup łagodny Pudliszki, herbatka malinowa, słupek marchwi do chrupania 1,7 |
kcal | 506 | 595 | 225 |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA