Jadłospis
28.07.2025 – 31.07.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
28.07.2025 poniedziałek | Pieczywo- graham, chleb pasterski- pszenno -żytni masło, pasta z tuńczyka w sosie własnym, jajka, szczypiorku i majonezu mozarella mini (dżem truskawkowy) ogórek zielony i czerwona papryka kakao herbatka z dzikiej róży ¼ kiwi 1,3,4,7 | Barszcz biały zabielany (bez zabielenia) na wywarze warzywnym z mięsem z udźca indyka, ziemniakami i natką pietruszki jabłko w cieście naleśnikowym (na wodzie i bez jajka) z cukrem pudrem herbata z cytryną 1,3,7,9 | -ekwiwalent a nieobecności- ½ drożdżówki z serem ( ½ rogala) herbatka malinowa, ¼ gruszki ( ¼ jabłka) 1,7 |
kcal | 494 | 608 | 199 |
29.07.2025 wtorek | Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą pieczywo –wek i chleb z ziarnami, masło, szynka wieprzowa, dżem truskawkowy niskosłodzony ogórek zielony i roszponka herbatka malinowa ¼ gruszki ( ¼ jabłka) 1,6,7,8 | Krem brokułowy na wywarze warzywno-drobiowym z grzankami razowymi i natką pietruszki, nuggetsy – z pieca, ( bez jajka) frytki, ketchup łagodny Pudliszki sałatka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłka, cebuli, zieleniny i oliwy z oliwek kompot truskawkowy 1,3,7,9 | Pomadki toffifee i woda smakowa Kubuś Soczek wieloowocowy i biszkopcik z nadzieniem kakaowo-orzechowym Satino (wafle kukurydziane Sante) 1,7 |
kcal | 528 | 624 | 255 |
30.07.2025 środa | Pieczywo- wek, chleb graham, masło, parówki z szynki na gorąco, ketchup łagodny Pudliszki, serek niteczki, czerwona papryka i ogórek zielony herbata z cytryną ¼ jabłka 1,6,7 | Barszcz czerwony zabielany, (bez zabielania) na wywarze warzywnym i wędzonce z jajkiem gotowanym, ( filet z kurczaka) ziemniakami i koperkiem zielonym pierogi leniwe (pierogi z truskawkami) polane masłem klarowanym i cukrem ½ banana kompot agrestowy 1,3,7,9 | Galaretka truskawkowa i trójkącik arbuza |
kcal | 581 | 612 | 150 |
31.07.2025 czwartek | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi pieczywo – wek i graham z ziarnami, masło, polędwica drobiowa, er żółty gouda, (dżem truskawkowy) ogórek zielony herbatka malinowa soczek Cymes jabłkowy 1,6,7,8 | Zupa jarzynowa na wywarze warzywno-drobiowym z makaronem -kuleczki i natką pietruszki, gulasz z udźca indyka ziemniaki puree ze szczypiorkiem, ( ziemniak z wody), kapusta kiszona duszona z cebulą i oliwą z oliwek kompot wieloowocowy 1,7,9 | Soczek Kubuś i rurka kukurydziana Alaska (wafle lekki pełnoziarniste) 1 |
kcal | 510 | 600 | 174 |
01.08.2025 piątek | |||
kcal |
Woda niegazowana wg potrzeb dzieci
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady [ UE]
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. przekazujemy informację dotyczącą produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, (pieczywo mieszane, owsianka, musli, makaron, bułka tarta, kasze)
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne,(kotlety, naleśniki, makaron)
- Ryby i produkty pochodne,(kotlety rybne i pasty rybne)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne,(wędliny)
- Mleko i produkty pochodne,(masło, zupy mleczne, naleśnik, twarożek, mizeria, jogurt, kawa, bawarka i kakao)
- Orzechy,(słonecznik)
- Seler i produkty pochodne,(zupy)
- Gorczyca i produkty pochodne,(musztarda,)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki,(owoce suszone)
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne
INFORMUJEMY RODZICÓW, ŻE ZGODNIE
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.25.08.2015r./Dz.U.2015 poz.1256/ oraz
Z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA Z DN.26.07.2016r./DZ.U.2016 poz. 1154/
W NASZYM PRZEDSZKOLU WPROWADZILIŚMY NASTĘPUJĄCE ZMIANY
• MĄKI: ORKISZOWĄ, KUKURYDZIANĄ, RAZOWĄ, PEŁNOZIARNISTĄ
• KASZE: JĘCZMIENNĄ, JAGLANĄ, KUKURYDZIANĄ, OWSIANĄ, ORKISZOWĄ
• PŁATKI : OWSIANE, KUKURYDZIANE, RYŻOWE, JĘCZMIENNE, JAGLANE I ORKISZOWE
• MLEKO: 2,0%,
• SER BIAŁY – CHUDY – PÓŁTŁUSTY,
• HERBATY – OWOCOWE lub ZIOŁOWE, WODĘ,
• KAWA, KAKAO, HERBATKI DOSŁADZANE SĄ MIODEM PSZCZELIM, EWENTUALNIE CUKREM
• RYBA PODAWANA JEST 2 RAZY W TYGODNIU,
• WSZELKIE MĄCZNE ORAZ PÓŁMIĘSNE OBIADY SĄ ROBIONE NA MIEJSCU./ pierogi, kluski, knedle, racuszki, naleśniki, gołąbki, /
• OGRANICZONO ZUŻYCIE CUKRU I SOLI – WPROWADZONO SÓL NISKOSODOWĄ,
• WPROWADZONO ZIOŁA: BAZYLIĘ, OREGANO, MAJERANEK, TYMIANEK, ESTRAGON.
• DO KAŻDEGO POSIŁKU PODAWANE SĄ ŚWIEŻE OWOCE LUB WARZYWA